Durva megszorításokat jelentettek be az ELTE-n, leállították az eszközbeszerzéseket

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kancellárja három karán durva megszorításokat írt elő – bér- és létszámstop van, és az eszközbeszerzéseket is leállították.

Az egyetemen nyolc karon, közel négyezren dolgoznak és 26 ezren tanulnak. Előkelő helyen szerepel a világ egyetemeit mérő rangsorokban, minden évben ide akarnak a legtöbben bejutni, és ide is veszik fel a legtöbb hallgatót. Költségvetése egy közepes méretű magyar városénak felel meg, idén több mint 30 milliárd forintból működik. – számolt be róla az Index.

A számokhoz képest Scheuer Gyula kancellár október 18-án kiadott utasításában szigorú takarékossági intézkedéseket írt elő a Társadalomtudományi-, a Bölcsészettudományi- és a Természettudományi Karok (TTK) számára, amelyet egyes karok költségvetési hiányára és a 2019-es költségvetés „várható” alakulására tekintettel rendelt el.

Az ELTE Könyvtárának épülete
forrás: konyvtar.elte.hu

Semmilyen, mérlegelési jogkörbe tartozó juttatás kifizetését nem engedélyezik. Kancellári engedélyhez kötik az újabb óraadói megbízásokat, csak az alapfeladat ellátásához nélkülözhetetlen, nem halasztható dologi kiadásokat engedélyezik.

A fokozott takarékosság jegyében a gazdasági főigazgató egyedi engedélyéhez kötik a hatvan napnál hosszabb időre szóló vagy a nettó 500 ezer forintot meghaladó egyedi értékű beszerzéseket, leállítják a bútor- és irodaszer-igényléseket.

A nehéz helyzetet jól mutatja, hogy az ELTE TTK Biológiai Intézetének néhány oktatója október 15-én sajátos akcióba kezdett: az oktatók ugyan megtartják a laborokban a gyakorlati órákat, ezeken azonban csak elmondják, mit csinálnának. Nem használják a vegyszereket, az eszközöket, a mikroszkópokat.

Az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy

az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget az idei félévre.

Ezzel akarják ráirányítani a figyelmet az alulfinanszírozottságra és saját megfogalmazásuk szerint a „zavaros pénzügyi elszámolásokra.”

De nem csak az ELTE-n van gond. A Magyar Hang írt arról, hogy a Semmelweis Egyetem ott tart, hogy a kancellár megtiltotta az év végi jutalom kifizetését és a csekély értékű ajándékutalvány adományozását is. Amit egyébként eddig azok a dolgozók kaptak, akik fizetése nem éri el a bruttó 250 ezer forintot.

Valódi Hírek