Ott tartunk, hogy a románok már ebben is megelőznek bennünket

A múlt héten keleti szomszédainknál megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet.

Eugen Teodorovici Románia pénzügyminisztere vasárnap esti nyilatkozata szerint erről a következő napokban születik döntés. – számolt be az Mfor.

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva

a román dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel.

Még nem ismert, hogy Orbánék egyáltalán tervezik-e a minimálbér növelését, és ha igen, mennyivel – de ha az 9,4 százaléknál kevesebb lesz, akkor a román minimálbér tartósan meg fogja előzni a magyart.

Egyébként tulajdonképpen az alacsonyabb romániai árak miatt a minimálbér vásárló ereje már eddig is magasabb volt, tehát kevesebb pénzből több mindent tudtak venni az ottani munkavállalók.

Egyedül a szakképzetteknél kedvezőbb valamivel a helyzet. Nálunk a garantált bérminimum 180 500 forint, ezt a románok még csak most fogják bevezetni és bruttó 2 350 lej – vagyis 163 419 forint lesz (jelenlegi árfolyamon).

Nem ez az első, hogy csak lesünk keleti szomszédainkra. Tavaly 75 százalékkal emelték az egészségügyi dolgozók bérét, és szintén tavaly az életszínvonalban is utolérték Magyarországot.

Valódi Hírek