Itthon kinyírták a lakáspénztárakat, közben a Vajdaságban ingyen lakáspénzt osztogatnak Orbánék

Ennél bicskanyitogatóbb sztori ma már nem lesz.

Itthon két nap alatt kivégezték a lakástakarékpénztárakat, közben a szerb magyarok otthonteremtésére szórják a pénzt.

Az Átlátszó vette észre, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséghez kötődő, pénzosztó Prosperitati Alapítvány oldalán augusztus közepén tették közzé a felhívást, hogy aznaptól lehet falusi házak megvásárlására jelentkezni.

A hír először februárban jelent meg:

a magyar kormány összesen egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást adott 200 vajdasági családnak házvásárlásra.

Erre a Prosperitatinál lehetett pályázni, messze nem olyan szigorú feltételekkel, mint ahogy például egy lakástakarékpénztár-szerződést itthon fel lehetett használni.

illusztráció: Átlátszó.hu

Orbánék úgy adtak a külhoniaknak házvásárlásra pénzt, hogy az értékbecslést a Prosperitati által megbízott értékbecslők végzik, a Prosperitati terhére, ráadásul a pályázatnál nincsen kötelező önrész.

Az MTI akkori beszámolója szerint

“a vajdasági gazdaságfejlesztési programra a magyar kormány eleinte 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege már meghaladja a 65 milliárd forintot.”

Vagyis közel annyit, amennyit most a magyarországi lakáspénztárak kinyírásával megspórolnak.

A miniszterelnöknek valamiért az utóbbi időben nagyon fontossá vált a Vajdaság. Múlt hónapban például Topolyán 3 milliárd forintból épített fociakadémiát avatott, amit a magyar adófizetők dobtak össze.

Elképzelhető, hogy ez mind az EP-választási kampány előszele, mivel a Fidesz a határon túli magyarok szavazataira is rá akarja tenni a kezét.

(Átlátszó.hu nyomán)

 

Valódi Hírek