Már orvosok és kutatók is tiltakoznak a hajléktalanok üldözése ellen

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport tagjai nyílt levelet írtak az utcán élők kriminalizálása ellen, valamint csaknem százötven társadalomkutató – szociális munkás, szociálpolitikus, szociálpszichológus – is csatlakozott a tiltakozáshoz.

Az orvosok azt írják:

„A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni.”

Illusztráció

A csoport tagjai arra kérnek mindenkit, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. Szerintük el kell érni, hogy a rászoruló emberek valós segítséget kérhessenek és kaphassanak. – írja a HVG.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az utcán élők nagy hányada fizikailag vagy mentálisan beteg. A Fidesz azzal, hogy elüldözi őket a közterületekről, egyben az ellátórendszer látóköréből is eltünteti őket, így megfosztva a rászorulókat attól, hogy időben segítséget kapjanak.

A kutatók is levelet írtak, amelyben az áll:

„A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla”

A hajléktalanság okait vizsgálva felsorolják, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan csökkennek a szociális juttatások, a lakhatáspolitika évtizedek óta a felsőbb rétegeknek kedvez, és a lakhatási válság a hajlék nélkülieken túl is érint embereket, például „százból 28 magyar él beázó, penészes, fürdőszoba, ill. wc nélküli, vagy túlságosan sötét lakásban”, illetve a szüleivel élő magyar fiatalok 40 százaléka hiába szeretne, nem tud elköltözni otthonról. – számolt be róla a 444.

Lassan nem marad olyan társadalmi csoport, aki ne lenne elégedetlen a kormánnyal.

 

Valódi Hírek