Budapesti rendőrfőkapitány: „Eddigi tapasztalataink szerint a hajléktalanok ­kedvezően fogadták a figyelemfelhívást”

A BRFK frissen kinevezett vezetője, Terdik Tamás hosszú interjút adott a Magyar Időknek. Mutatjuk a lényeget:

A hajléktalanokat üldöző rendeletről azt mondta:

„Elvárásom, hogy a kollégáim a legmagasabb fokú empátiával, odafigyeléssel tartassák be a törvényt.”

valamint, hogy az

„Eddigi tapasztalataink szerint a hajléktalanok ­kedvezően fogadták a figyelemfelhívást. Hangsúlyozom, a rendőrség nem a törvény adta büntetési lehetőséggel akar élni, hanem lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket rendezett, emberi körülmények közé.”

Nem tudjuk, mit szólhat ehhez az a hajléktalan, akit kedden bevittek a rendőrök és szerdán 30 napos elzárást kértek rá, valamint még 20 ezer forintra meg is büntették.

A törvény azt mondja, hogy az elzárást csak azt követően lehet alkalmazni, ha előtte három különböző alkalommal történt felszólítás ellenére sem hagyja el a hajléktalan közterületet. Ennyit az arányosságról.

Fotó: MTI

A Hős utcai állapotokról azt mondja, a közterületeseknek is elrettentő ereje van.

„Nem tudok minden megállóba egyenruhást kiállítani, de a járműveken napszaktól függően igenis jelen lesznek, illetve vannak egyenruhás rendőrök, akik a szintén egyenruhás közterület-felügyelőkkel bűnmegelőzési szempontból is fontos szerepet töltenek be.”

Majd az ezredes azt a megállapítást teszi:

„Az Európai Unió egyik legbiztonságosabb fővárosa Budapest.”

Nem tudjuk eldönteni, hogy ezt abból szűrte-e le, hogy egy hónapja megöltek egy vállalkozót egy fővárosi pláza mögött, vagy, hogy már a mentőápolóktól is lopnak.

Valódi Hírek