Még mindig titkolózik a honvédelem Orbán magángépéről

A HVG többszöri adatigénylésére sem válaszolt érdemben a Honvédelmi Minisztérium azokról a rejtélyes gépekről, amiket ők vettek, de valahogy mindig Orbánt látni rajtuk.

A minisztérium hónapokig tagadta, hogy a vásárolt gépeket kormánygépként használnák. A nyilatkozatok szerint kifejezetten csapatszállításra, polgári személyek evakuálására, illetve sebesültszállításra szerezték be. Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter a gépek bemutatásakor pedig külön is hangsúlyozta, hogy

„a honvédség nem kormánygépeket vásárol.”

Pedig a hivatalos kormányzati protokollfotókon rendre a miniszterelnök tűnik fel. Az utóbbi hónapokban az izraeli, montenegrói és salzburgi utazására is ezt a „nem kormánygépet” használta, miközben a magyar iraki kontingesnek különgépet kellett bérelni.

A másik – papíron szintén a honvédségnek beszerzett – Airbus nemrég Áder János köztársasági elnököt szállította volna Bukarestbe, a kormány ennek ellenére kitart mellette, hogy ezek katonai szállítójárművek. Ez utóbbi amúgy azért is lényeges, mert

így ki lehetett kerülni a közbeszerzést, és a vételár is titok maradhatott.

A hatályos Infotörvény szerint más törvény nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekből előírhatja ugyan egyes adatok megismerhetőségiének korlátozását, de a korlátozás arányossága azonban kérdéses: mivel a honvédség működésébe gyakorlatilag minden tevékenység beleérthető, így erre hivatkozva minden, a honvédséggel kapcsolatos információt el lehet zárni a nyilvánosság elől. A HVG azt ígérte, nem adják fel, valahogy megpróbálják megtalálni a módját az adatok megszerzésének.

Valódi Hírek