Kezdődik a vérengzés, több tízezer embert rúgnak ki Orbánék a közszférában

A kormány szerint nincs szükség ennyi emberre a közszférában, a szakszervezet viszont azt mondja, előbb a feladatok mennyiségét kellene csökkenteni, aztán lehet beszélni a létszámcsökkentésről.

Tuzson Bence a napokban azt nyilatkozta, megkezdődik a valódi bürokráciacsökkentés.

A kormányablakokban jelenleg 2000 ügytípust lehet intézni, de álláspontja szerint ebből 700-at össze lehet vonni vagy teljesen meg is lehet szüntetni. Ezzel alapvetően nincs is baj, viszont

tízezrek munkája függ a kormány döntéseitől.

A jelenleg levegőben lógó leépítésnél sokkal nagyobb számú kirúgásokra is lehet számítani, de a maradók sem nyugodhatnak meg, az ő jogállásukon is változtatna Fidesz.

Varga Mihály a jövő évi költségvetés benyújtásakor bérnövekedést ígért, de csak később derült ki, hogy ez

15-20%-os leépítéssel valósulna meg.

Gulyás Gergely azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy csupán a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel mást. Ezt hívják létszámstopnak, ami június 24-e óta érvényben is van a közigazgatásban.

A szakszervezeteket már megint nem kérdezi senki. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a HVG-nek azt mondta, többször is próbálták felvenni a kapcsolatot a kormánnyal, hiába.

A szakszervezeti vezető különösen a diplomások elvándorlását tartja aggasztó folyamatnak, és azt, hogy az elmúlt időszakban állandósult a tízórás munkavégzés.

A központi közigazgatásból már így is távoztak annyian – háromezren –, ahány embert a tervezett leépítés érintene. Boros további problémának látja, hogy a közigazgatásra egyáltalán nem jellemző a rugalmas foglalkoztatás, noha túlnyomó részben nők dolgoznak az ágazatban. (Családok éve 2018. – a szerk.)

A karcsúsítás még Lázár János ötlete volt, aki 2015-ben több kormányzati háttérintézmény megszüntetésével vagy tárcák alá rendelésével igyekezett elérni

100-150 ezer fős létszámcsökkentést.

Ahogy a Fidesz hívta: a közszférában dolgozók átterelését a magánszektorba. Lázár terve nem sikerült, az elmúlt három évben változatlanul 560 ezer volt a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma.

Sőt, vezetői szinten nemcsak a létszám nőtt a másfélszeresére, de személyi juttatásokra már kétszer annyit költenek. Igen, az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterek keresnek jobban.

A tervezett leépítések részleteit eddig nem közölte a kormány, a Magyar Idők úgy tudja: a hétfői kormányülésen születhet döntés a közszféra létszám-csökkentéséről.

Így a jövő heti Kormányinfó lesz az első alkalom, hogy a még júniusban kilátásba helyezett kirúgásokról konkrétumokat tudhassunk meg.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek