Kásler hatalmas változásokat ígér az egészségügyben, a sürgősségi ellátásba és az ingyenességbe is belenyúlna

Kidolgozta a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma – erről beszélt Kásler Miklós a Magyar Időknek.

Kásler Miklós elmondta: rövid időn belül a kormány asztalára kerül a javaslat, amelynek célja, hogy

a betegeknek az ország egyetlen sürgősségi osztályán se kelljen órákat várakozniuk.

Idén júliusban történt az a durva eset, ahol a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán egy trombózis-gyanús betegnek 17 (!) órát kellett várnia az ellátásra.

„A magyar egészségügy fejlettebb a környékbeli országokhoz képest, sőt egyes ágazatok a kontinens élmezőnyébe tartoznak”

– mondja az emberminiszter valami utópisztikus világról, merthogy nem a jelenlegi állapotokra gondol, az is biztos.

Kásler a felelősséget is hárítja az Országos Kardiológiai Intézetben kirobbant botrányban. Azt állítja, nem avatkozott a szívsebész kirúgásának ügyébe, csupán az országos tisztifőorvost kérte fel a vizsgálat lefolytatására, majd Hippokratészról kezd beszélni, hogy ne kelljen semmi konkrétumot mondania.

„Kidolgoztuk a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat.”

Konkrétumok helyett ebben a témában is csak annyit mond, hogy nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani.

Állítólag készül egy sürgősségi ellátásról szóló javaslat is, amelynek lényege, hogy a betegellátás célirányosan és szabályozottan történjen, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia, de pontosítást ebben az esetben sem kapunk.

Szóba kerül a múlt héten az egészségügyi államtitkári posztjáról távozott Nagy Anikó ügye is, de Kásler csak annyit mond, az államtitkár azért távozott, mert gyerekekkel szeretne inkább foglalkozni.

Az új államtitkárt még nem találta meg a miniszter. Nem is csoda, hiszen olyan fontos dolgokkal foglalkozik az egészségügy mellett, mint a Magyarságkutató Intézet létrehozása. A terv alapján, egy történészeket, régészeket, nyelvészeket, néprajzkutatókat és antropológusokat összefogó intézmény lenne ez, ahol a szakemberek együtt kutathatják a magyarságot.

Milyen kár, hogy a kórház-felújításhoz nem értenek.

Valódi Hírek