Meghalt Solymosi Frigyes

Az akadémikus 87 évet élt.

Meghalt Solymosi Frigyes, Széchenyi-díjas kémikus.

Solymosi Frigyes 1931-ben született, a Szegedi Tudományegyeteme diplomázott 1955-ben, majd Cambridge-ben, Berlinben, Liverpoolban és Münchenben tevékenykedett. 1984-ben lett tanszékvezető a szegedi egyetemen.

Solymosi Frigyes kutatási területe a heterogén katalízis, szilárdtestkémia, felületkémia és reakciókinetika volt. Több száz tudományos közleménye jelent meg a nemzetközi szakfolyóiratokban. Solymosi Frigyes professzort a legtöbbet hivatkozott magyar kémikusként tartották nyilván.

Solymosi Frigyes. Fotó forrása: Hír TV

1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, majd 1990-től az MTA rendes tagja. 1993-ban megkapta a kutatóknak adható legnagyobb elismerést, a Széchenyi-díjat.

Jelentős volt a közéleti publicisztikai tevékenysége is, konzervatív keresztény értelmiségiként az utóbbi években egyre inkább szembekerült Orbán rendszerével.

2016-ban egy sor akadémikussal együtt kérte Lovász László elnököt, hogy az MTA foglalkozzon a magyar demokrácia gyengülésével, majd a CEU-t ért kormányzati támadás miatt otthagyta a kormányhű Professzorok Batthyány Körét.

Nyugodjon békében!

Valódi Hírek