Orbánék kamu számokkal „igazolják” a látványsportra elvert milliárdokat

Április elején derült ki, hogy 2011 óta 522 milliárd forint társaságiadó-bevétel (tao) ment az állam helyett a sportszövetségek és a klubok kasszájába: csak a labdarúgás 228 milliárd forinthoz jutott, a Felcsút pedig csak tavaly 3,6 milliárd forintot szedett be vállalkozásoktól.

Ezek után kevéssé meglepő, hogy a tao-program sikeréről zengedező kormányhirdetések hamis számokon alapulnak – ahogy arra ma az Index cikke rávilágított. A kormány szerint ugyanis a pénzek hatására látványos növekedésnek indult a támogatható hat sportág (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, vízilabda) igazolt sportolóinak száma.

Az adatok forrása és ideje azonban nem derül ki, pedig egy éven belül is eltérő számokat kaphatnánk.

A kormány szerint 2017-ben közel negyedmillió igazolt focista volt Magyarországon, ez a szám azonban úgy jött ki, hogy igazolt sportolónak számították azokat a 4-14 éves gyerekeket is, akik az oktatási intézményeknek szervezett Bozsik-program résztvevői. Annak ellenére, hogy

igazolás híján ők nem játszanak egyesületben,

  • nincs versenyengedélyük,
  • nincs szakképzett edzőjük,
  • nem vehetnek részt az igazolt sportolók versenyein.

Mindössze heti kétszer vesznek részt egy játékos, óvodai vagy iskolai foglalkozáson, amit egy 30 órás, háromnapos továbbképzést elvégzett pedagógus vezet.

Valódi Hírek