Leleplezték: Trükkös módszerrel gennyesre keresi magát pár figura a trafikokon

Bár a törvény szerint egy személy maximum öt dohányboltot birtokolhat, néhány rejtélyes Fidesz-csókos ügyesen megkerüli a törvényt.

Az Átlátszó.hu tényfeltáró portál az I. kerületben döbbenetes eredményekre jutott: sokmilliárdos forgalmú trafikok bevétele összpontosulhat egy-egy kézben.

A cigaretta árusításához 2012 óta szükséges külön engedély, a „trafikmutyi” kifejezést pedig senkinek sem kell bemutatni: közismert, hogy az engedélyek túlnyomó része a kormánypárt haveri körét illette.

A cikk rávilágít: habár a törvény szerint egy fő legfeljebb öt dohányboltot üzemeltethet, a hálózatokban működő dohányboltok végső tulajai üzletek tucatjaiból profitálnak. Jogilag ez úgy lehetséges, hogy a trafikokat üzemeltető bt-kbe kültagként bárki beszállhat, sőt, megegyezés szerint akár a bevétel 99%-a is megilletheti.

illusztráció: nol.hu

Az Átlátszó a NAV adatbázisa, valamint az Opten információs portál segítségével rajzolta fel a trafikhálózat tulajdonosi térképét, amiből egyből világossá válnak az összefüggések. Az I. kerületben a szálak jórészt a vietnámi származású Vu Quy Duonghoz, közismert becenevén „Vu Zolihoz” vezetnek.

A magyar vietnámi közösség feje már 92 nemzeti dohányboltban érdekelt, e boltok megnyitásuk óta összesen 51 milliárd forint bevételt termeltek. (Vu egyébként a Highland Golf Klub tagja, bizonyára véletlen egybeesés, hogy Bohács Zsolt fideszes képviselő is az.)

Habár övé a legextrémebb példa, nem Vu Zoli az egyetlen trafikbáró a kerületben: a Fidesz-közeli CBA négy igazgatósági tagja például összesen 57 trafikban érdekelt, amelyek 26 milliárd forintot hoztak a konyhára.

Az egyes trafikok bevétele a nyitásuk óta mindenütt drasztikusan emelkedett: a Déli pályaudvar aljában lévő üzleté például 106 millióról fél milliárdra ugrott 3 év leforgása alatt, de máshol is hasonlóak az arányok.

Eközben a narancskorszak előtti trafikosok közül sokan a mai napig nem álltak talpra sem anyagilag, sem lelkileg; olyan is akadt, aki 20 év után kényszerült lehúzni a rolót, az Átlátszó riportere előtt el is sírta magát.

További döbbenetes részletek az Átlátszó.hu-n, Oroszi Babett cikkében.

Valódi Hírek