Gyorshír: Megállapodott az ellenzék, rengeteg helyen visszalépnek egymás javára (+videó)

Komoly előrelépést tett a kormányváltás felé az Együtt, a DK, az MSZP és a Párbeszéd.

Szerda délután közös sajtótájékoztatón jelentette be a visszalépéseket Juhász Péter, Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula és Karácsony Gergő.

A pártelnökök a Képviselői Irodaház előtt mondták el, hogy miben sikerült megállapodni. Eszerint:

Szabó Szabolcs egyedül állhat szemben a fideszes Németh Szilárddal Csepelen. Itt Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) visszalép.

Vajda Zoltán a XVI. kerületben egyedül állhat szemben a fideszes Szatmáry Kristóffal. Itt a DK-s Nemes Gábor lép vissza.

Bod Tamás (Együtt) Orosházán várhatóan egyedül állhat szemben a fideszes Simonka Györggyel, erre egyelőre csak ígéret van. „A helyiekre bízzuk, hogy ott születhessen megállapodás” – mondta Juhász.

Cserébe az Együtt-jelöltek a következő helyeken lépnek vissza az MSZP-P javára: Hiller István (XX. kerület), Szabó Tímea (III. kerület), Molnár Gyula (XXII. kerület), Csabai Lászlóné (Nyíregyháza), Gurmai Zita (Debrecen), Stefanik Zsolt (Szigetszentmiklós).

Az Együtt-jelöltek a következő helyeken lépnek vissza a DK javára: Niedermüller Péter (II. kerület), Bauer Tamás (XII. kerület), Gy. Németh Erzsébet (XI. kerület), Glázer Tímea (Győr), Rónai Sándor (Dunakeszi).

A pártelnökök szerint ezzel a bejelentéscsomaggal egy komoly lépéssel közelebb jutott az ellenzék a kormányváltáshoz.

„A jelen nem lévő pártok nagy felelősséget visznek a hátukon, az LMP-nek 103, a Momentumnak 90 helyen áll a jelöltje” – tette hozzá Juhász, aki szerint ez a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Juhász arra kérte a Momentumot és az LMP-t, hogy ha tárgyalásos úton nem született megállapodás, tegyenek egyoldalúan visszalépéseket.


.

Ezután V. Naszályi Márta, az MSZP-Párbeszéd belvárosi jelöltje bejelentette, hogy egyoldalúan visszalép az LMP-s Csárdi Antal javára.

Arra kéri az LMP-t, hogy hasonló gesztusokkal viszonozzák ezt a lépést.

Karácsony Gergely szerint ez a gesztus „óriási terhet ró az LMP döntéshozóinak vállára”.

Gyurcsány Ferenc a mostani megállapodást fontos lépésnek nevezte a kormányváltás felé vezető úton. Gyurcsány köszönetet mondott mindazoknak, akik visszalépnek, bármilyen pártban is vannak.

A DK elnöke elmondta: sokat hezitált Nemes Gábor visszahívásán az Együtt javára, akit alkalmas jelöltnek tart, ráadásul szimbolizálja a DK nyitását a szakszervezetek és a munkásképviseletek felé.

„Vannak még konzultációk a háttérben” – tette hozzá Gyurcsány, aki szerint újabb bejelentések várhatók a következő napokban.

(Index nyomán)

Valódi Hírek