Hoppá: Úgy beolvasott Orbánnak egy szlovákiai magyar diplomata, ahogy itthon nagyon régen tették

Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata az Új Szó hasábjain jelentette meg nyílt levelét Orbán Viktornak.

Mint ismert: Szlovákiában belpolitikai válság alakult ki, miután saját otthonában meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét.

A gyilkosság után lemondott a szlovák kulturális miniszter, a köztársasági elnök pedig felvetette az előrehozott választások szükségességét.

A meggyilkolt újságíró utolsó írásában az olasz maffiához állítólag közel álló szlovákiai személyekkel foglalkozott, köztük említett különböző, Robert Fico kormánypártjához közel álló személyeket is.

Ezek után Orbán Viktor pénteken az alábbi szavakkal védte meg Ficót: „Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak”

Orbán a közmédiának azt nyilatkozta: Szlovákiának ma olyan kormánya van, amely ellenáll a bevándorlásnak, nem akar bevándorlóországot csinálni a saját hazájából, de szerinte az ilyen miniszterelnököket könyörtelenül támadták és támadni is fogják Soros György szervezetei.

Ezen húzta fel magát Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata, és írta meg a pozsonyi Új Szóban cikkét Levél Orbán Viktornak címmel. Ebből idézünk:

Petőcz Kálmán (balra)

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Orbán Viktor!

Szeretném Önt nagyon szépen megkérni, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe, főleg nem olyan szerencsétlen és buta módon, ahogy azt pénteken a közmédiában tette. (…)

Sajnos, azzal kell kezdenem, hogy amit Ön pénteken előadott, az még csak nem is dilettáns kommentár, hanem a szomszéd országban történtek célzatos bevonása a magyarországi választási kampányba.

Ön nagyon jól tudja, hogy sem Soros Györgynek, sem egyéb „nyugati imperialistáknak” ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, semmi köze nincs. (…)

Önnek nincs egyetlen jó szava sem, amellyel együttérzését fejezné ki a két meggyilkolt fiatal és hozzátartozóik iránt? Önnek ebben a nehéz pillanatban is csak „sorosozásra” és „migráncsozásra” futja? (…)

Ön megsértett minden szlovákiai becsületes állampolgárt, aki végre egy igazságos jogállamban, félelem nélkül szeretne élni.

Lehet, hogy Magyarországon sorosozással és migránsozással még (egyszer) lehet választást nyerni. Szlovákiában pillanatnyilag biztos hogy nem. Az emberek többsége ennek nem dől be.

Nekem Önnel, tisztelt miniszterelnök úr, egyébként személyesen semmi bajom nincs. Sőt, szívesen idézem vissza azokat a pillanatokat, amikor Ön fiatal demokrataként, 1989 júniusában gyújtó hangú beszédet mondott a Hősök terén, vagy amikor 1992-ben az akkori pártját felvették a Liberális Internacionáléba, és Önt Európa egyik legígéretesebb fiatal politikusaként tisztelték és ünnepelték. Remélem, azért még Ön is emlékszik azokra az időkre.”

A teljes levelet itt tudod elolvasni.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek