Botrány: Hagyták meghalni a sürgősségin Vathy Zsuzsa írót, pedig egyetlen injekció megmentette volna

Öt órát szenvedett ellátás nélkül.

Lázár Ervin felesége, Vathy Zsuzsa író tavaly januárban halt meg. Azt azonban csak ma írta meg a lánya, Lázár Fruzsina, hogy mi vezetett édesanyja váratlan halálához.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: egy influenza elleni védőoltással kezdődött a baj. Az írónő az oltás másnapján belázasodott, kézfeje fölött megjelent egy véraláfutás. Visszament a háziorvosához, aki az oltást adta, aki azonban hazaküldte, mondván: nincs baj, vegyen be lázcsillapítót.

Vathynak másnapra már erős ízületi fájdalmai lettek és nehezen kapott levegőt.

Az ízületi fájdalmak miatt reumatológushoz ment. Ott fájdalomcsillapítót kapott, és mivel a reumatológus látta, hogy nagy a baj, megpróbálta elhelyezni kórházi osztályon, ám helyhiány miatt nem fogadták.

Így a doktornő hazaküldte Vathy Zsuzsát azzal, hogy hétfőn menjen be a belgyógyászatra. Az írónő ekkor már járni is alig tudott.

Vathy Zsuzsa

Lányával épp leértek a rendelőintézet földszintjére, mikor édesanyja azt mondta: nagyon rosszul van. Kerítettek egy orvost, aki megmérte az írónő vérnyomását, EKG-t készített, de nem mondott semmit, nem adott gyógyszert.

Lázár Fruzsina szerint látszott, hogy fogalma sincs, mi lehet a baj, pedig részletesen beszámoltak neki az oltásról, a lázról, a légzési nehézségekről.

Az orvos írt egy papírt és elküldte őket a legközelebbi sürgősségire, a Honvédkórházba.

„A betegfelvételen annyit kérdeznek, van-e jogosultságunk, mármint katonai múlt, rendfokozat. És ha nincs, miért ide jöttünk. További instrukciót – azonkívül, hogy várjunk, majd szólítanak – nem kapunk” – írja Fruzsina.

Öt óra várakozás alatt mindössze egy tolókocsit kaptak. Kiderült: több beteg is hosszú órák óta vár arra, hogy valaki ellássa őket. Hat óra elteltével úgy döntöttek, hazamennek, nincs értelme tovább várni.

Épp hogy hazaértek, Vathy Zsuzsához mentőt kellett hívni. Mentőorvos nem volt a kocsiban, csak ápoló, ám ő is rögtön rájött, hogy az írónőnél súlyos allergiás reakció lépett fel.

Ekkor a Szent Imre Kórházba vitték a beteget, ám már későn: az írónő elvesztette az eszméletét, a vizsgálóasztalon megállt a szíve. Kétszer még sikerült újraéleszteni, harmadszorra már nem. „Lélegeztetni sem tudtuk, annyira görcsösek voltak az izmai” – sajnálkozott az orvos.

Anafilaxiás sokk (azaz életveszélyes allergiás reakció) – mondják utólag az általunk megkérdezett orvosok, köztük a háziorvos. Kiválthatja többek között gyógyszer, oltás, rovarcsípés, tipikus tünete a légzési nehézség, az izomgörcs, a nyelvdagadás, a véraláfutás, az ájulásérzet.

Lehet nagyon gyors lefolyású, és tarthat több napig is. Ha a beteg nem kap megfelelő ellátást, gyakori eséllyel meghal, ám az időben beadott injekció szinte százszázalékos gyógyulást hoz(hatott volna)”

– írja az írónő lánya, akinek a cikkét teljes terjedelmében itt tudod elolvasni.

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek