Kéri László: A legborzalmasabb Fidesz-korszak jön, ha Orbánék megint nyernek!

Figyelemre méltó interjút adott Kéri László a 168 órának. Kedvcsinálóként pár erős tételt idézzük belőle:

„Orbán visszaél az emberek makrogazdasági tudatlanságával, bármit mondhat nekik, elhiszik, ha sokszor mondja. A választók a fenébe kívánják az ellenzéket, mert ők mindig csak a gondokról beszélnek. Emellett Orbán visszaél az ország mély nyelvi elszigeteltségével is. A lakosság több mint nyolcvan százaléka nem tud más nyelven beszélni. Így bármit el lehet vele hitetni, főleg azt, hogy a külvilág amúgy is ellenséges a magyarral. (…)

– Miért jön ez be az embereknek?

– Mert érthető a figura. Nagy értelmiségi tévedés, hogy a giccsnek nincs köze a modernséghez. Folyamatosan gúnyolódnak a falvédőkultúrán. Pedig meg vagyunk győződve a hősök igazságáról, amely hitalapú kulturális kód, a magyar nép ezeken a giccseken nőtt fel. (…) Csak meg kell hallgatni bármely kívánságműsort, hogy milyen dalokat kérnek az emberek, és rögtön megtudjuk, Orbán mire érzett rá. (…)

– És ha újabb fideszes négy év jön?

– Első körben lenyúlták az alkotmányos berendezkedést, a közmédiát. Új alkotmányt, választási rendszert, médiatörvényt alkottak. A hatalmi szféra átalakítása után a második négy év a tulajdonviszonyok radikális átalakításával és az új burzsoázia kinevelésére ment el. Kiszorították Simicskát, és a gazdasági életet felosztották maguk között, szétcsorgatták az uniós pénzeket. Most már csak a lakosság van hátra, őket lehet fosztogatni.

– Hogyan?

– Erre volt példa korábban a magánnyugdíjpénztárak államosítása. Lehet, mondjuk, nemzetközi gazdasági válságra hivatkozva zároltatni számlákat. Senkinek nem tűnt fel, de másfél éve hoztak egy szabályt, amely szerint állambiztonsági érdekből bármilyen magánlakást igénybe lehet venni.

Megvan a jogi lehetőség arra, hogy miképp Rákosiék kinézték a gazdagok villáit maguknak, ők is kirakják a tulajdonosokat. Csak kell egy kis ideológia hozzá, mint annak idején a kulákok ellen, most például a rendszerváltozás korábbi nyerteseit sarcolhatják meg.

Gondolkodjon az ő fejükkel! Ha eddig mindent le tudtak tuszkolni a nép torkán, akkor már semmi és senki nem állíthatja meg őket – gondolhatják. Az ellenzék mai állapotában biztosan nem. A legrosszabb Fidesz-korszak csak most jöhet.

(A teljes interjút itt találod.)

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek