A fideszes vezetésű kerületben állítólag öt évig nem vették észre, hogy jogellenesen alkalmazzák a parkolási céget

Az évente több mint 1 milliárd forintos bevételt biztosító szerződés jogszabályi változások miatt 2012-ben elvileg megszűnt, de valahogy ez nem tűnt fel senkinek Erzsébetvárosban.

A fideszes Vattamány Zsolt által vezetett VII. kerületben 2012 augusztusa óta kizárólag 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság végezhetné a parkolásüzemeltetési feladatokat. Ehhez képest most a 2009-ben szerződtetett ER-Park Kft-vel – egy nyereségorientált magáncéggel – állnak szerződésben.

Minderre úgy derült fény, hogy az ellenzék kérésére a tojásosztogató Bajkai István alpolgármester átvilágította a 7228 parkolóhely ellenőrzésének és fenntartásának pénzügyi hátterét – írja a 24.hu.

Bajkai István alpolgármester, Orbán Viktor ügyvédje

Igaz, ez eltartott egy darabig, ugyanis az Orbán Viktor ügyvédjeként is fellépő Bajkai nyár óta ígérte, hogy elkészítik az anyagot. Az alpolgármester végül a kedden megtartott decemberi ülésen nyújtotta be a dokumentumot.

Bajkai előterjesztése szerint „az ER-Park szerződése ellehetetlenülés folytán szűnt meg, olyan ok miatt, amelyért egyik fél sem felelős.”

„az a következtetés tűnik levonhatónak, hogy a felek – más jogviszony hiányában – a jogalap nélküli gazdagodás szabályai alapján felelnek egymással szemben.”

A testület egyébként kedden arról végül nem döntött, hogy a kerület mennyi pénzt követeljen vissza Centrum Parkoló Kft. vezette konzorcium által direkt erre a feladatra alapított ER-Park Kft.-től.

Érdemes persze azt is megemlíteni, hogy a négytagú konzorcium három tagjának Kupper András, a Fidesz korábbi, azonos nevű országgyűlési képviselőjének nagybátyja a tulajdonosa. A negyedik konzorciumi tag mögött pedig egy németországi vállalkozás áll.

Kiderült az is, hogy az ER-Park hivatalos mérlege szerint 5 milliárd forint körüli bevételt könyvelhetett el az elmúlt öt évben, hivatalosan viszont csak 320 millió körüli összeg volt az adózott eredménye.

Furcsa módon meglepően magasak a cég költségei: az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint csak „igénybe vett szolgáltatások” címén több mint 790 millió forintot kellett költenie. Így a cégnek csak 76 milliós adózott nyeresége maradt, amit a tulajdonosok ki is vettek osztalékként.

A portál birtokában lévő levél szerint viszont ennél azért nyereségesebb volt a parkolási cég. A 2015-ös évről akkor az ügyvezető azt írta a VII. kerület jegyzőjének küldött levélben, hogy összesen 330 millió forint volt a cég teljes működési költsége.

Szolgáltatásvásárlásra pedig csak 151 millió forintot fizettek ki – ennyi volt ugyanis a 23 parkolóőr alvállalkozói díja.

Valódi Hírek