Nyolcmillió forintot követel a Helsinki Bizottság, mert Orbánék össze-vissza hazudoztak róluk a „konzultációban”

A Magyar Helsinki Bizottság még októberben jelentette fel a kormányt a konzultációs ív miatt.

A Bizottság azért fordult bírósághoz, mert a „konzultáció” 5-ös pontjához fűzött magyarázatban név szerint említik a Helsinki Bizottságot:

„Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.

Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

A Helsinki Bizottság ideiglenes végzést kért a terjesztés felfüggesztésére. Ennek másodfokon helyt is adott a bíróság, a konzultáció lezárása előtt pár nappal.

A Helsinki először azt kérte, hogy a Miniszterelnökség közleményben kérjenek bocsánatot, és fizessenek kétmillió forintot. Azóta már 8 milliót követeltek a jogsértés súlyosságára való tekintettel – számol be az Index.

A bíróságon arról folyt vita, hogy nevezhető-e tényleg magyarázatnak az íven szereplő magyarázó szöveg. Itt jön a vicces rész, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda ügyvédje arról beszélt, hogy

a tételmondatnak és az alatta lévő szövegnek nincs köze egymáshoz, sőt a „magyarázó” szöveg csak vélemény.

Ezek szerint a kormány bevallottan nem a tényekről, hanem a saját véleményéről kérdezte az embereket.

A tárgyalás február 14-én folytatódik.

Valódi Hírek