Ezt nehéz lesz kimagyarázni: Hong Kongban leplezték le Habony Árpádot

Habony Árpádnak van egy Hong Kongban bejegyzett cége, amely kötődik a letelepedési kötvényprogramból legnagyobb húzó kínai üzleti körökhöz.

Habony még 2015. április 15-én szállt be a az Asia Frontiers Limited nevű cégbe, ő az egyetlen részvényes és az igazgató is egyben – írja a Direkt 36.

A miniszterelnöki tanácsadó az alapítás után másfél hónappal lett az igazgató, és hozzá került a cég egyetlen, egy hongkongi dollár (34 forint) névértékű törzsrészvénye is.

Meglepő módon a hongkongi cégbejegyzésnél saját címeként egy szentendrei címet adott meg, ahol a földhivatali adatok szerint nincs is lakása, ellenben ide van bejegyezve a Halkó Gabriella résztulajdonában álló Press&Belt Produkciós Iroda, amitől Habony 2011 és 2013 között évi bruttó 3,5 millió forintot kapott.

Habony cégének – meglepő szerénységre utaló módon – még honlapja sincs, az éves beszámolóiból pedig nem derülnek ki pénzügyi adatok. Sőt, a portál nyomát sem találta annak, hogy az elmúlt két és fél évben bármilyen tevékenységet végzett volna.

A cégnek azonban van egy figyelemreméltó kapcsolata Magyarországgal:

az Asia Frontiers Ltd. kötődik ahhoz a kínai üzleti körhöz, amely nagyot nyert az idén felfüggesztett letelepedési kötvényprogramon.

Ha mindez nem lenne elég, Habony cége ugyanazt a C&B Wise Consultants Company Limited nevű társaságot bízta meg a titkári feladatok ellátásával, amely a kínai kötvényárusító üzleti kör több cégének is dolgozik.

Ilyen például a HSSDM, amiről azt érdemes tudni, hogy kacagva fölözte le a kötvényes üzlet legnagyobb hasznát, úgy több tízmilliárd forintot. És, hogy

azelőtt alapították, hogy a parlament megszavazta volna a kötvényprogramot lehetővé tevő módosítást.

A letelepedési kötvényprogramot úgy egyébként Rogán Antal kezdeményezte még 2012-ben a parlament gazdasági bizottságának elnökeként. Habony Hong Kongi kapcsolataira pedig először akkor derült fény, amikor kiderült, hogy barátnőjével helikopterezett a város fölött, a programot pedig a kötvényárusító cég egyik embere foglalta le.

De biztos csak véletlen egybeesések sorozata történt.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Asia Frontier Ltd. az alábbi közleményt adta ki:

Az Asia Frontier Ltd. és a letelepedési kötvények közvetítőinek címe és működési helye nem azonos. Az Asia Frontier Ltd. tevékenysége sem közvetlenül, sem közvetve nem kapcsolódik sem a magyar államhoz, sem a letelepedési kötvények közvetítőihez. Az ezzel ellentétes híresztelések valótlanok. A cég titkáraként megnevezett C&B Wise Ltd. több mint 500 cégnek nyújt székhelyszolgáltatást ugyanott.

Valódi Hírek