Demens nénik között, az elfekvőn vergődnek a Hospice ellátásból kieső rákosok

Krónikus vagy ápolási osztályokon, azaz az elfekvőkön kötnek ki azok a gyógyíthatatlan rákbetegek, akik kiszorulnak a hospice ellátásból.

Mint arról korábban írtunk, novemberben jelezte a Magyar Hospice Alapítvány, hogy az általuk fenntartott Budapest Hospice Ház működőképessége határára ért. Az alapítvány akkor arrogáns válaszokat kapott kormányzati oldalról, miszerint ők tehetnek arról, ha elfogyott a pénzük (kattints ide korábbi videónkért!).

Az Abcúg riportja szerint évente 130 ezer ember hal meg Magyarországon, ebből 33 ezren valamilyen rákbetegségben, közülük pedig mindössze körülbelül 9 ezer ember jut valamilyen hospice-ellátáshoz.

Az ellátást nyújtó helyeken sajnos nagy a túljelentkezés, várólisták alakulnak ki. Mivel ezek intézményi várólisták, nincs országos összesítés arról, hogy ténylegesen mennyien várnak intézményi hospice ellátásra.

A gyakorlati tapasztalatok alapján egy-egy ellátóhelyen tíz-tizenöt beteg várakozik egy időben, hogy bekerülhessen az adott intézménybe.

Ugyan van lehetőség otthoni hospice-ellátás igénybe vételére is. Van viszont, hogy ez nem megoldás: ha például egy előrehaladott stádiumban lévő rákbeteg olyan rossz állapotban van, hogy állandó, 24 órás figyelemre van szüksége. Esetleg családtagjai egyszerűen nem képesek már tovább kezelni a betegséggel járó helyzetet.

Ha nincs hospice osztály, ahová ilyenkor felvennék, maradnak azok a helyek, ahol nem halálos beteg, de fizikailag szintén leépült betegeket gondoznak – magyarul az elfekvők.

Ez messze nem ideális állapot. Az Abcúgnak nyilatkozó Zsuzsa is erről számolt be. Ő éveken keresztül dolgozott egy olyan kórházban, ahol egymás mellett, sokszor egy kórteremben feküdtek idős krónikus betegek és gyógyíthatatlan, végső stádiumban lévő rákbetegek.

„Egy rosszindulatú emlődaganatban szenvedő nő is feküdt az egyik hospice ágyon, akihez gyakran járt be a férje, és olyankor behozta a kicsi gyerekeket is.

Leírhatatlan volt, ahogy ez a fiatal nő félig kábán próbál beszélgetni a gyerekeivel, de még csak beszélgetni sem tudott, mert ott kószáltak az idős, zavart, demens betegek körülöttük. Ez halálra rémítette a gyerekeket.”

De az osztályon az is gyakran előfordult, hogy az idős néniket rémítette meg, hogy látták a szomszéd ágyakon a 30-40 éveseket meghalni. Ilyenkor aztán elkezdték egyre sűrűbben, szinte percenként a nővért vagy az orvost hívogatni.

Ráadásul a hospice ellátásnak fontos része lenne a pszichológiai segítségnyújtás is, hogy a gyógyíthatatlan beteg és családja is megbirkózzon a halál gondolatával, felkészüljön arra, ami történni fog vele. Az elfekvőn viszont esély sincs az ilyen szolgáltatásra.

Viszont ezek ellenére mégis rengeteg rákos beteg érkezik ilyen osztályokra, hiszen itt legalább elhelyezik őket, ha már nem maradt más lehetőség.

Valódi Hírek