Világszínvonalú magyar egészségügy: Teljesen normális, hogy 10-12 órát kell várni a sürgősségin

Kevés az orvos és az ápoló, a betegek pedig gyakran indokolatlanul mennek sürgősségire.

Több sürgősségi osztályra is ellátogatott az Abcúg újságírója, miután korábban az RTL Híradójában arról számolt be egy nő, hogy 18 órát várakozott a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályán (kattints ide a videóért!).

Az újságírót a Baleseti Központ sürgősségi osztályán kisebb káosz fogadta, mert egy központi hiba miatt leállt a betegfelvevő számítógépes rendszer. A recepciós ingerülten csak annyit mond az egyik betegnek, hogy

vagy kivárja, míg megjavul a rendszer, vagy átmegy máshova.

Egy betegszállító azt mondja, 4-5 órát biztosan kell várni. Van, akit a háziorvos küld a sürgősségire, mert ott megúszhatják a várólistákat: az SBO-kon órákon belül elvégezhetőek olyan vizsgálatok, amelyekre egyébként lehet, hogy heteket, hónapokat kéne várniuk.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház SBO-ján is teltház volt az Abcúg ottjártakor. Egy tizenéves kislány a padon fekszik, infúzióval a karjában. A falhoz tolva egy hajléktalan alszik a kerekesszékében – úgy tűnik, vele senki sem törődik. Csak akkor szólnak hozzá az ápolók, amikor kiderül, nincs elég kerekesszék az osztályon, és valahova ki kell ültetniük.

Egy idős nő a falnak támaszkodva vár, háziorvosa trombózisgyanújával küldte a Szent Imrébe, délben vették fel az osztályra, azóta eltelt több mint négy óra, de orvos még nem látta.

Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának vezetője, egyetemi docens azt mondta az Abcúgnak,

egyáltalán nem kirívó, hogy a betegeknek akár 10-18 órát is várniuk kell a sürgősségin.

Ha laborvizsgálatokra is szükség van, az már alapból két órás várakozást jelent, erre utalt az egyik néni is a Szent Imrében. Újabb két órát jelent, ha CT-, röntgen vagy ultrahang vizsgálatot is el kell végezni. Egy mellkasi fájdalom kivizsgálását például nem lehet 6 óránál gyorsabban megúszni.

Az orvoshiány is komoly fennakadásokat okoz,

a minimumfeltételek biztosításához szükséges 600 helyett mindössze 140 sürgősségi szakorvos dolgozik a magyar kórházakban,

ami egyúttal azt jelentené, hogy a 49 SBO-ból mindössze 15 működik szabályosan.

Magyarországon a sürgősségi ellátás még fiatal műfajnak számít, csupán 2002 óta létezik, maga a képzés alig tíz éve indult el. Ez is az oka, hogy nincs elég szakorvos ezen a területen. Másrészt a sürgősségi kemény terep; “igazi gályamunka”, ezért kevesen vállalják ezt a kihívást.

Valódi Hírek