Se orvos, se ápoló nem marad az országban: Tömegesen menekülnek külföldre az egészségügyi dolgozók

Brutális adatokat hozott nyilvánosságra a Világgazdaság.

Az idei első fél évben 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez.

A Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ legfrissebb – és rendkívül aggasztó – adatait tette közzé cikkében.

A tavalyi évben összességében 823 egészségügyi dolgozó igényelt külföldi munkavállaláshoz engedélyt; ezen felül 208 külföldi állampolgárságú, de Magyarországon végzett szakorvos is kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéséhez.

A kivándorlók népszerű célpontja Németország, Ausztria és Anglia. Megdöbbentő információ, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak a fiatalok, a frissen végzettek menekülnek: már az idősebb generáció is elhagyja az országot:

a legidősebb egészségügyi szakdolgozó, aki kérelemmel fordult az ÁEEK-hez, egy a 60–65 éves korcsoportba tartozó nő volt, azaz már kvázi nyugdíjasként ment el.

Magyarországon 2017 nyarán a KSH adatai szerint a humán egészségügyi és szociális ellátás területén

7028 állás volt betöltetlen.

Az elvándorlás miatt a legnagyobb a hiány az aneszteziológia, intenzív terápia, belgyógyászat, háziorvostan, sebészet, csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a szülészet-nőgyógyászat területén.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek