Hatalmas a baj: 15 364 tudós figyelmeztet, hogy az emberiség napjai meg vannak számlálva

Eddig is tudtuk, hogy helyreállíthatatlan károkat okozunk a bolygónak, most azonban kiderült, a helyzet még az ismertnél is sokkal drámaibb.

Huszonöt évvel ezelőtt 1700 független tudós fogott össze, hogy figyelmeztesse az emberiséget: kimerítettük a Föld erőforrásait, ez pedig végzetes következményekkel jár majd.

Mostanra a helyzet odáig fajult, hogy

már 184 ország 15 364 tudósa kénytelen felhívni a figyelmet a közelgő végre.

A huszonöt éve kiálló tudósok akkor azt nyilatkozták,

  • a levegő és a víz szennyezettsége,
  • a föld terméketlenné válása,
  • a halállomány csökkenése és
  • a fosszilis üzemanyagok által előidézett klímaváltozás

együttesen sodorják a pusztulás szélére az emberiséget.

A BioScience című tudományos lapban most kiadott közlemény szerint (pdf) semmiféle előrelépés nem történt az eltelt évek során, sőt: a dolgok rosszabbul állnak, mint valaha.

William Ripple, az Oregon Állami Egyetem ökológusa felhívja a figyelmet:

Hamarosan túl késő lesz irányt módosítani.

illusztráció

A levél külön bekezdést szentel a globális klímaváltozás problémájának, tekintve, hogy 1992 óta fél Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, a szén-dioxid kibocsájtás pedig 62 százalékkal ugrott meg.

Persze, ez csak töredéke a problémának: emellett egyre nehezebb ivóvízhez jutni, fogyatkozik az erdők területe, csökken a vadon kifogható halak száma.

Ráadásul amíg 2 milliárddal több ember él a Földön, mint az első jelzés idején, minden más emlős-, valamint gyík-, kétéltű- és halfaj egyedszáma 30 százalékkal csökkent.

A levél szerzői egy új szervezet, az Alliance of World Scientists létrehozásával törekednek az ismeretterjesztésre, itt gyűjtik és publikálják majd a legfontosabb tudnivalókat.

(Forrás: Washington Post)

Valódi Hírek