Hercsel Adél 35 pontos listát közölt, ami neked is segít felismerni, kiből lesz bántalmazó

Mindenki Marton László zaklatási botrányára figyel ezekben a napokban, de a hétköznapi agresszorok köztünk járnak. Rájuk hívja fel a figyelmet Hercsel Adél, aki egy brutálisan kimerítő listát tett közzé a bántalmazók eszköztáráról.

Az újságíró Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük:

Hercsel Adél / fotó: Szalmás Krisztina

“Az elmúlt napokban rengeteget gondolkodtam, hogy a jelenlegi események kapcsán mit is mondhatnék, hiszen az elmúlt évek során számtalan cikkben foglalkoztam a bántalmazással, az erőszakkal, és úgy általában a magánélet, a család, férfiak, nők és gyerekek dolgaival.

Végül arra jutottam, hogy egyelőre tájékozódom, olvasom a híreket, szemlélem az eseményeket, gondolkodom tovább. A folyamat részeként vettem egy csomó szakirodalmat, köztük Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága című könyvét (amit ezúton is melegen ajánlok).

A könyvben találtam egy 35 pontból álló listát, ami a bántalmazók eszközeit sorolja fel. A zárójeles részeket már én írtam hozzá, miután elolvastam és végiggondoltam a könyvet. (Azért írtam E/1.-ben, mert így sokkal érthetőbben tudtam elmondani, ami szerintem lényeges a bántalmazó működésből.)

Örülnék, ha a listát minél többen olvasnátok, osztanátok meg egymással, gondolnátok tovább, reményeim szerint lesz olyan, akinek megmenti az életét.

Íme a bántalmazók eszköztára:

1. A tisztelet hiánya – (Nem figyelek a másikra, az igényeire, nem érdekel a véleménye, lenézem, semmibe veszem, stb).

2. Jogosultságtudat – (Mert ezt én minden további nélkül megtehetem, hiszen én vagyok a király, jogom van hozzá).

3. Egoista, másokra nem figyelő, érzéketlen magatartás – (Csak én számítok, a másik meg le van…., a lényeg, hogy: Én, Én, Én).

4. Előjogok önkényes megteremtése – (Bocs, de nekem ez jár, például az, hogy engem szolgálj, és kérdés nélkül teljesítsd az akaratom, mert Én vagyok Én).

5. Önbíráskodás – (Majd én megmondom a tutit azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet, például a dolgokat jól csinálod-e, hiszen nálam van a bölcsek köve).

6. Hatalom-és uralkodási vágy (Mivel enyém a világ, és különösen benne te, már én rendelkezem feletted, az életed és az akaratod felett, azt hitted, hogy az Én engedélyem nélkül bármit megtehetsz?!)

7. Hierarchikus gondolkodásmód – (A hierarchiában Én nyilván feletted vagyok, jóval feletted. Én vagyok a főnök. Pont.)

8. Tárgyiasítás (Darab, darab: te is csak egy darab hús, darab nemi szerv vagy, ami szintén az Én vágyaimat, az Én kielégülésemet szolgálja, a te örömöd csak másodlagos, vagy így jobban belegondolva, nem is érdekel).

9. Birtoklási vágy (Ha az enyém nem lehetsz, akkor másé sem lehetsz, és ezért mindent megteszek).

10. A felelősségvállalás hiánya (Minden a te hibád, én tökéletes vagyok, bezzeg te….)

11. A felelősség igazságtalan áthárítása a másikra – (Nézd már, ez is a te hibád, ez is csak miattad van!)

12. Kizárólag és nagyrészt a körülmények okolása, a körülményekre való hivatkozás – (A rossz időjárás, a hülye főnök, a hülye anyám, a hülye exek, úgyhogy most megverlek).

13. A magánszféra és a tulajdon nem tisztelete – (Most mit vagy úgy oda, hogy feltörtem a postafiókodat, és turkáltam a cuccaid között, amúgy meg eladod a kocsidat, ha én azt mondom).

14. Mások idejével való egyoldalú rendelkezés – (Akkor most már jössz haza, mert különben. Amúgy is csak egy órát adtam neked, hogy ma házon kívül legyél.)

15. A másik mindenkori elérhetőségének elvárása – (Megint késtél 10 percet? – Megint balhé lesz, mert megérdemled).

16. Indokolt együttműködés hiánya, megtagadása – (No komment).

17. Egyoldalú látásmód – (A te nézőpontod? – Ja, az az enyémmel szemben nem érvényes? Mikor nem? Sosem.)

18. Kettős mérce – (Amit szabad Jupiternek, nem szabad a Kisökörnek. Mondanom sem kell hogy én vagyok Jupiter).

19. Bántó, nem építő kritizálás – (Amikor nem a cselekedeted és az aktuális viselkedésedet minősítem és kifogásolom, hanem téged, mint embert).

20. Megszégyenítés – (Biztos, ami biztos: a nyilvánosság, nagy társaság, a barátaink előtt mondom el, hogy mekkora egy szemét ribanc, szar anya, szar feleség, semmirekellő barátnő/pöcs, rossz férj, megbízhatatlan apa, görény pasi vagy).

21. Gúnyos, sértő, megalázó beszédmód – (Jaj, bocs, viccnek szántam, azt hittem, hogy majd te is nevetsz rajta? Ja, hogy évek óta mondod, hogy nem vicces. Biztos nem mondtad elég határozottan, mert nem is vettem észre).

22. Lekicsinylés és a felsőbbrendűség éreztetése a másikkal szemben – (Jaj, Nyuszika, bízd csak ezt a felnőttekre, ezt te úgysem értheted.)

23. Az igazságtartalom félremagyarázása, csúsztatások, félremagyarázás, ferdítés, manipuláció – (Az nem is azért volt, hadd magyarázzad meg, amúgy sem látod jól a helyzetet, félretérted, mert te amúgy is mindig mindent félreértesz.)

24. Túlzásba vitt félténykedés, féltékenykedés – (No komment.)

25. Kötekedés – (Figyelj, ne haragudj, de….)

26. Elszigetelés – (A barátaid hülyék, akárcsak a családod, de itt vagyok neked én, az életedben az egyetlen normális ember, ne menj sehova, nem vagyok én elég neked? – Naugye!)

27. Fenyegetőzés – (Ja, ha elhagysz, leugrom az ötödikről/ elbúcsúzhatsz egy életre a közös gyerekeinktől).

28. Dühkitörések (Ááááááááááááááááááááááááááá!)

29. Tárgyak dobálása (Tányértörő “szerelem”).

30. Ignorálás, vagyis a másik szándékos semmibevétele (Jaj, ne haragudj, nem vettem észre, hogy te is létezel. Amíg mással szexeltem, nem jutott eszembe, hogy kapcsolatban vagyok veled.)

31. Szexizmus (Ti nők/ férfiak már csak ilyen sötétek és szerencsétlenek vagytok, és te egy tipikus nő/ férfi vagy.)

32. Állatkínzás – (Tökre megérdemelted, hogy megnyúzzam a macskádat, és akkor még kegyes és jólelkű voltam.)

33. Verés, konkrét fizikai erőszak – (A bántalmazás magasfoka).

34. A másik szabadságának korlátozása, például anyagi, egzisztenciális értelemben (Nem mehetsz el, ne hagyhatsz el, de nincs is hozzá muníciód, mert én nem adok neked.)

35. A szexuális kapcsolat, az intim érintkezés kierőszakolása, vagy büntetésből való megvonása (Most lesz szex, mert én akarom/ Most nem lesz szex, mert én nem akarom.)”

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!