Gulyás Márton: 20 nap múlva indul a polgári engedetlenségi akció

Gulyás Márton mozgalma meghirdeti a polgári engedetlenséget, ha a parlament október 23-ig nem fogadja el az arányos választási rendszerről szóló javaslatot.

A Németh Szilárd által nemzetbiztonsági kockázatnak bélyegzett Gulyás Márton a B1 blognak adott interjújában elmondta, semmivel nem kellett kényszerítenie az ellenzéki pártokat a kompromisszumra: „Már régóta pontosan tudják, hogy a mai választási törvény megváltoztatása az ő történelminek is nevezhető feladatuk” – nyilatkozta Gulyás.

„Felelősségük súlyos, hisz az érvényben lévő rendszer brutálisan hátrányos helyzetben tartja a kormányellenes erőket”.

Az aktivista elmondta, ők nem akarják elvenni a politikusok kenyerét, nem szállnak be a politikai versenybe, a mozgalom csak segítséget nyújt a közös megegyezéshez.

„Nekünk az a vállalásunk, hogy ha megszületik egy arányos választási rendszert létrehozó jogszabályi javaslat, akkor igyekszünk elérni, hogy azt terjesszék is be a parlamentben. Ha a törvénytervezetet a képviselők nem fogadják el október 23-ig, akkor az általunk létrehozott Közös Ország Mozgalom hajlandó

a polgári engedetlenség eszközeivel is nyomást gyakorolni a törvényhozásra”

– mondta Gulyás Márton.

A mozgalom vezetője arra is kitért, hogy bár a Jobbik nem írta alá a nyilatkozatot, de fontosnak tartják a jelenlétüket. Dúró Dóra pedig azt mondta, ha nem találnak kifogást a javaslatban, akkor mögé állnak és támogatni is fogják azt a parlamentben.

Gulyás Márton az interjúban azt is elmondta, adnak egy esélyt a hatalomnak, hogy saját korábbi tévedését javítsa ki. „Ha ezt mégsem tenné, akkor sem fogunk visszavonulót fújni, hanem megyünk előre, és rákényszerítjük őket a hiba kijavítására.”

Az aktivista szerint minden módon készülni kell a Nemzeti Együttműködés Rendszerének bukására, de azért van még feladat bőven: kevés szó esik ugyanis arról, hogy mi történik, ha már nem Orbán Viktornak hívják majd az ország miniszterelnökét. „Mi azt tervezzük – állampolgárok, szervezetek, pártok együtt –, hogy október 23-án kiállunk egy közös demonstrációra, amelyen megfogalmazzuk, hogy milyen jövőt szeretnénk. Ezt a hatalom akár a társadalom megrendelésének is tekintheti majd.”

A mozgalom egyébként békés, erőszakmentes akciókra készül, de részleteket egyelőre nem árult el Gulyás: „Kétségtelen, nagy a várakozás, hogy mire készülünk. Ha eljön annak az ideje, akkor részletesen elmondjuk.”

(címlapfotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság)

Valódi Hírek