Botka folyamatosan sértegette a partnereit, semmilyen életképes stratégiája nem volt

Tóth Csaba (Republikon Intézet) korrekt és lényeglátó gyorselemzést írt Botka László bukásáról. Ezt idézzük:

1. Botka bejelentkezésekor minden mutató szerint szerint jó jelölt volt: népszerű polgármester, helyi győztes, népszerű vezető. Minden esélye adott volt, hogy dinamizálja a baloldalt.

2. Ez a jó jelölt kezdettől fogva rossz stratégiát folytatott. Gyurcsány nélküli DK-val való összefogásról beszélt miközben lehetett tudni, hogy Gyurcsány nem fog hátralépni. Közös listát követelt, miközben lehetett tudni, hogy az LMP, az Együtt és a Momentum ezt nem akarja.

Eközben folyamatosan sértegette a potenciális partnereket. Nem a követeléseivel volt a baj, hanem azzal: nem volt koncepció arra mit tesz majd amikor a partnerek a tőlük várható módon nemet mondanak neki.

Tóth Csaba

3. A „jót akart, de nem hagyták” morális érvként lehet jó, politikailag aligha. Bárki aki egy kicsit is ismeri a magyar politikát megmondta volna, hogy az eredeti stratégia nem fog működni, ahogyan azt is, hogy a „balra fordulás” ugyan hozhat sok szavazót, de csak lassan és következetes kommunikációval.

A Jobbik mérséklődési stratégiája évek alatt ért be; a balra fordulás is csak lassan működött volna. Az a miniszterelnök-jelölt, aki fél év alatt csökkenti pártja népszerűségét, belső konfliktusokat folytat anélkül hogy lezárná azokat és nem képes semmilyen életképes győzelmi stratégiát felmutatni végső soron rossz jelöltté válik.

4. Az MSZP sorsa ma teljesen bizonytalan. Ha a párt képes gyorsan valamilyen megoldást mutatni az összefogás-2018-as indulás problémára (gyorsan új miniszterelnök-jelöltet találni, látványos összefogást létrehozni azokkal, akik erre hajlandók), megerősödve kerülhet ki a mostani tragikus helyzetéből.

Az elhúzódó belső viták, üzengetések és casting viszont végveszélye is sodorhatja az MSZP-t, amiből Gyurcsány, az LMP, a Momentum és főleg a Jobbik profitálhat.

Tóth Csaba (Facebook)

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek