Felbolydult a politika: Itt vannak a legerősebb reakciók Botka lemondására

Botka László hétfő délelőtti bejelentése rendesen felkavarta a politikai állóvizet. Politikusok és véleményvezérek vérmérsékletük szerint reagáltak a hírre.

Szanyi Tibor például nem sietett visszafogni magát:

„Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.”

– bukott ki a szoci politikusból Tumblr-oldalán.

Vona Gábor a tervezett tévévita miatt hullatott kövér könnycseppeket: „Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma… Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom.”

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője a Kossuth téren reagált:

Karácsony Gergely a szokásos kedves semlegességgel reagált a hírre a Facebookon.

„Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak, békére és együttműködésre van szüksége.”

A Fidesznek – mint mindenről – természetesen Botka László visszatáncolásáról is Gyurcsány jutott eszébe: „Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a Bajnai-megszorításokat, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól. Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek. A baloldalon semmi sem változik.”

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós természetesen úgy interpretálta a történteket, hogy Magyarországnak fiatalos, új lendületre van végre szüksége: „A Momentum Botka László távozásával megerősítve látja korábbi álláspontját: nem a folyamatos összefogás-diskurzus, nem a politikai elit önmagával való foglalkozása érdekli a választókat. Botka szerint a politikai maffia behálózta az ellenzéket, beleértve az MSZP-t is. A Momentum többek közt ezért is jött létre: hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik abban hisznek, hogy Magyarországnak egy új politikai generációra van szüksége. Olyanra, amely szakít az elmúlt 27 év berögződéseivel.”

Török Gábor politológus két szóval kommentálta a nagy törölköző-bedobást:

„logikus lépés”

Deutsch Tamás, a Fidesz szürkeállománya pedig az alábbi visszafogott és ízléses posztban reagált:

 

Valódi Hírek