Négyszer utaztak Jamaicába közpénzből Matolcsy emberei

Bár Jamaica nem tartozik kimondottan a világ pénzügyi központjai közé, az idén három hónap alatt négyszer is elutaztak oda Matolcsy György jegybankjának dolgozói.

Az egyik, április 1. és 16. között tartó út egyébként kétmillió forintot kóstált, ennek a fele az útiköltség volt. Ráadásul az említett időszakban nem volt olyan gazdasági konferencia, nagyszabású rendezvény, amely indokolhatná egy jegybanki dolgozó ott tartózkodását – írja a 24.hu.

A portállal Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja osztotta meg értesüléseit, aki közérdekű adatigényléssel jutott az üggyel kapcsolatos dokumentumok birtokába.

Matolcsy emberei februárban is utaztak, ekkor egy hétnapos út helyszíne volt Montego Bay. Májusban aztán valóban volt egy nemzetközi rendezvény Jamaicában, de ez alkalommal hosszabb időt töltött ott összesen négy jegybanki alkalmazott annál, mint amennyi ideig a konferencia tartott.

Jamaica / fotó: internet

Persze nem ez volt az első, borsos áron rendezett utazgatás. 2016 nyarán ketten egy hétre Szingapúrt, Malajziát és Kínát vették célba, 3,8 millió forintért, ebből 2,8 millió volt az utazási költség.

Az MNB belső szabályzata szerint Európán kívüli kiküldetés esetén igazgatóig bezárólag (elnök, alelnök, főigazgató, monetáristanács-tag, ügyvezető igazgató, igazgató) és minden más munkavállaló esetében, ha nem képzési célt szolgál a kiküldetés, akkor business díjtételű repülőjegy rendelhető.

Európai kiküldetés esetén ügyvezető igazgatóig bezárólag, valamint ha a delegáció vezetője jóváhagyja, akkor a kísérőknek is business repülőjegyet lehet venni.

A szállásnál pedig az ügyvezető igazgatókig bezárólag ötcsillagos szoba foglalható le, más munkavállalóknak három- vagy négycsillagos hotel ajánlott.

Valódi Hírek