Matolcsy: Hazudnak a nemzetközi listák, igenis javul Magyarország versenyképessége

Matolcsy György a Budapesti Értéktőzsde rendezvényén üzent a „huhogó baglyoknak”.

A jegybankelnök töretlen optimizmusról tett tanúbizonyságot: elmondása szerint ugyanis nőtt a versenyképesség, csak a globális rangsorok nem elég jók.

A „huhogó baglyoknak” azt lehet üzenni, nincs igazuk, mert Magyarország versenyképessége igenis javult 2010 óta, a globális rangsorok ugyanis több fontos tényezőt nem vesznek figyelembe, számos szubjektív tényezőre alapozva vizsgálódnak, viszont az MNB által végzett kutatások 90 százalékban tényeken alapulnak – mondta Matolcsy György.

A jegybank elnöke szerint fontos, hogy Magyarország megvalósítja a keleti és a déli nyitást, és részt vesz a kínai kezdeményezéssel indult új selyemút kiépítésében, és a magyar gazdaság teljesítményének egyre nagyobb részét adják az EU-n kívüli térségekkel lebonyolított gazdasági kapcsolatok.

Matolcsy György a huhogás mellett egyébként arra is kitért, hogy a közép-kelet-európai országoknak a skandináv modellt kell követniük, mert a skandináv országok a foglalkoztatás növelése, a munkaintenzív gazdasági időszak után tőkeintenzív fejlődési útra léptek, most pedig tudásintenzív időszakban vannak, ez a modell pedig sikeres példa lehet Magyarország számára.

Valódi Hírek