A színházi kritikusok is megdöbbentek: “Ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon!”

A kritikusok kifejezték szolidaritásukat a közellenségnek kikiáltott Schilling Árpáddal.

Mint arról mi is beszámoltunk, a csepeli RezsiRambó, Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után azt mondta: Gulyás Márton, Vágó Gábor és Schilling Árpád lehetnek azok, akik ősszel zavargásokat kezdeményezhetnek.

Erre a kijelentésre reagált a Színházi Kritikusok Céhe most. Szerintük „különösen aggasztó és megdöbbentő”, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki.

„Ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon,

és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is”

idézi a Magyar Narancs a kritikusok közleményét.

“Schilling Árpád Hevesi Sándor- és Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, akinek színházi munkásságát az említett szakmai díjakon kívül még több rangos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és a nagyvilágban. A Schilling Árpád által alapított Krétakör Színház a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek jelentős fejezetét alkotja.

Schilling Árpád nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő, jogait törvényesen gyakorló állampolgár. Jeles publicista. Kiváló szervező. Szociálisan érzékeny ember. Hazafi és demokrata. Meggyőződésünk, hogy mind a kortárs magyar színházművészetben, mind a közéletben több olyan szereplőre lenne szükség, mint amilyen Schilling Árpád” – áll a közleményben.

A kritikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy Oroszországban nemrég a szovjet koncepciós eljárásokat idéző módon letartóztatták Kirill Szerebrennyikovot, aki országának – Schilling Árpádhoz hasonlóan – egyik legelismertebb színházi alkotója, és az orosz kormány évek óta közellenségként tekintett rá.

„Félelmetesnek találjuk a magyar és az orosz ügy közötti hasonlóságokat, de egy demokratikus állam polgáraiként hiszünk abban, hogy Magyarországon sosem érezheti magát valós veszélyben egy művész pusztán a politikai nézetei miatt.”

Korábban az LMP is bejelentette, feljelentést tesznek Németh Szilárd ellen, erről itt írtunk.