Listázzák a momentumosokat? Rejtélyes telefonhívásokat kapnak a párt tagjai

Már több mint 30 párttagot hívták fel érdekes kérdésekkel.

Nagy számú momentumos párttagot keresett meg egy olyan cég, akikről nem lehet túl sokat tudni, és politikailag érzékeny kérdések sorát tették fel – számolt be az Index.

A Field For Research kft-ről kevés információt ad ki az egyszerű Google-keresés, pedig a céginfó szerint egy 1994 óta létező cégről van szó.

A pestszenterzsébeti székhelyű, piac- és közvéleménykutatással foglalkozó kft-nek működő honlapja sincs, jelenleg „fejlesztés alatt” van, ami érdekes egy, a beszámoló szerint tavaly 313 millió nettó árbevételt produkáló cég esetében.

Egy tag beszámolója szerint a kérdezőbiztos olyan dolgokra volt kíváncsi a szokásos adatokon túl (életkor, végzettség, irányítószám), mint például:

  • A politikai beállítottsága: baloldali, közép vagy jobboldali.
  • A politikai vezetőkről alkotott véleménye: Itt Orbántól Gyurcsányon és Vonán át Soros Györgyig többekre rákérdeztek, emellett az adott választókerületben politizáló politikusokról is érdeklődtek.
  • Szavazási hajlandóság. Rákérdeztek, kire szavazna a megkérdezett, 1. ha minden párt külön indul, 2. ha a Momentum belép a baloldali összefogásba, de a Jobbik és az LMP külön indul (MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-Liberálisok-Momentum), 3. ha a teljes ellenzék összefog a Fidesz ellen (tehát a Jobbik és az LMP is beszáll az összefogásba), 4. vagy ha az utolsó pillanatban csak három lehetőség körül lehet választani: Orbán Viktor, Botka László vagy Vona Gábor listája.
  • A bevándorlás kérdése.
  • A globalizáció megítélése.
  • A jövő miatti aggodalmak listája.

Ezek egy értékes információt jelenthetnek egy politikai ellenfélnek, például az, hogy mit mondanak az egyes összefogás-verziókra.

A Field For Research egyik vezetőjét sikerült utolérni, egy emailes megkeresés után Ambrus Károly üzletfejlesztési vezető gyorsan jelentkezett. Ambrus azt mondta, üzleti titoknak minősül, nem lehetséges, hogy elárulja, milyen kutatásról van szó. Annyit mondott, hogy országos felmérés készült, a szokásos ezresnél nagyobb mintán. Ennél többet nem mondott, a megrendelő erre ugyanis

„nem adott engedélyt”.

A cég tehát a véletlennek tulajdonítja a dolgot, a Momentum viszont ebben kételkedik. Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy éppen azt gyűjtik össze, mely párttagokat hívta fel a cég. Eddig majdnem 30 tagjuk jelezte, hogy kapott ilyen telefont. Arról pedig csak találgatni tudnak, mi lehetett a kérdezősködés célja, esetleg egy politikai ellenfél áll-e az egész mögött.

Valódi Hírek