Megőrülsz: A Debreceni Egyetem szerint lejáratják az intézményt, akik tiltakoznak Putyin kitüntetése ellen

Van a cinikus pofátlanságnak az a szintje, ami után nehéz megszólalni.

Felháborította a fél országot, hogy a Debreceni Egyetem szenátusa Civis Honoris Causa címmel tünteti ki az orosz diktátort, Vlagyimir Putyint. Ezt a címet eddig Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg.

Először az egyetem Alkotmányjogi Tanszéke tiltakozott a szégyenteljes döntés ellen, majd a szervetlen és analitikai kémiai tanszék, az analízis tanszék és a fizikai kémiai tanszékek is csatlakoztak, mert úgy látták:

“az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk”.

Vajda Mihály filozófus pedig tiltakozásul lemondott professor emeritusi címéről.

Az egyetem vezetése reagált az elhatárolódásokra és kiesik a kiskanál a kezedből, ha meglátod, mit voltak képesek írni (idézzük a dehir.hu-ról):

“A titkos szavazásokon született tanszéki állásfoglalások kiadói a mai napig nem keresték meg az intézmény vezetését, a tiltakozásukat hivatalos csatornán nem juttatták el a vezetéshez. Ebből arra következtetünk, hogy a sajtón és közösségi portálokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az intézmény döntéshozóira. (…)

Az intézmény rektora tegnapi napon (2017. szeptember 7-én) megkapta és tudomásul vette – az egyébként az intézményben évtizede kurzust már nem tartó – Vajda Mihály lemondását a professor emeritusi címről.

Az intézmény tiszteletben tartja a magánvéleményeket, de azt elítéli, hogy egyetemi polgárok az érvényben lévő szabályzatokban szereplő határköröket túllépve tesznek nyilatkozatot, hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet“.

Idézet vége.

Szilvássy Zoltán, a debreceni egyetem rektora

NYF-kommentár: Van a cinikus pofátlanságnak az a szintje, ami után nehéz megszólalni. A Putyin farpofái közé furakodó Szilvássy Zoltán rektortól és a többi vezetőtől mindenesetre az itt található hivatalos elérhetőségeken lehet megkérdezni, hogy legalább belül szégyellik-e magukat, és hogy hogyan fogják ezt az ótvaros hazaárulást megmagyarázni az unokáiknak.