Orbánék gyűlölettanácsadója halálában is mérgezni fogja az országot

Arthur J. Finkelstein, Orbán kedvenc gyűlölettanácsadója néhány nappal ezelőtt hunyt el, de szellemi öröksége kitörölhetetlenül itt maradt közöttünk. Finkelstein (vagy Finki, ahogy a Fideszben becézték) örökre nyomott hagyott a gyűlöletre amúgy is fogékony magyar közéleten.

Finkelstein a 2008-as kampányban csatlakozott Orbánékhoz, A jövő igennel kezdődik szlogenről kérték ki először a véleményét.

A tanácsadó és társa, George E. Birnbaum egyébként nem voltak ismeretlenek a Közép-Európai terepen, mivel korábban dolgozott a cseh konzervatív Mirek Topolánek kampányában, a román konzervatív-liberális Călin Popescu-Tăriceanu mellett, és számos közép-kelet-európai politikus stábjában is – írja a 444.hu.

Finkelstein egy zsidó származású brooklyini taxis fiaként született 1945-ben. Első nagy politikai bevetése Richard Nixon oldalán volt: azt az üzenetet kellett átvinni, hogy a baloldali háborúellenes fiatalokat és a feketéket gyűlölni kell, mert a hippik füveznek, a feketék meg heroinoznak (ha ismerős valahonnan ez a hangulatkeltés, az nem a véletlen műve).

Nem csoda, ha ezek után szívesen látták a hírhedt rasszista és homofób észak-karolinai szenátor, Jesse Helms csapatában is, később pedig bárhol, ahol liberálisokat kellett szidni. Ebben egyébként nem akadályozta meg sem zsidó származása, sem az, hogy köztudottan meleg és boldog házasságban él párjával.

A Fidesz szellemiségéhez remekül simuló tanácsadó egyik kedvenc tételmondata, hogy

„Mondj előbb igazat, hogy aztán elhigyjék, ha kamuzol”

Ezek után nem meglepő, hogy Orbánék ekkora becsben tartották Finkelsteint, gondosan megfogadva a tanácsait – például azt, hogy a kampányban az egyik legfontosabb tényező az idő. Ennek megfelelően a Fidesz már jóval a választás előtt ráfeküdt az uszító stratégiára, és kedvenc tanácsadójuk szellemiségéhez híven mindenkit, aki nem közéjük tartozik, ellenségnek kiáltott ki.

A mechanizmus része a listázás, a közvélemény-kutatások, de még az olyan apróságnak tűnő részletekre is odafigyelnek, mint a hatékony szókapcsolatok használata, amelyeket gondosan beépítenek a közbeszédbe, hogy még hatékonyabb legyen az agymosás. Gondolunk itt a „csicskapárt”, a „spekuláns” használatára, de a tömény brüsszelezést is Finkelsteinnek köszönhetjük.

A nagy gyűlöletpápa egyébként nem csak a kampányban tevékenykedett aktívan Orbánék mellett, hanem politikai befolyása is volt, különös tekintettel a külkapcsolatokra. Alig valamivel azután, hogy a magyar kormány kerítésépítésről döntött a szerb határon, Izrael bejelentette ugyanezt a jordániai oldalon.

A Likud és a Fidesz bevándorlás- és Soros-ellenes politikája között is kísérteties a hasonlóság, és ezek a folyamatok nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlanak Izraelben, mint Magyarországon. Kísérteties a hasonlóság a magyar és izraeli civilellenes politika motívumai között is.

2015-ben Finkelstein Habony Árpáddal, a kormánykommunikáció irányítójával közösen céget alapított Londonban, és több közös ügyfelet szereztek.

Finkelstein a Fidesz főtanácsadójaként mérhetetlen pusztítást végzett a magyar társadalomban, az emberek lelkében. Évtizedekbe telik majd, míg kigyógyul belőle az ország.

Valódi Hírek