Áll a bál az MSZP-ben a fideszes plakáttörvény miatt

Komoly konfliktusokat generál a szocialista pártban a Fidesz plakáttörvénye.

A Fidesz még a nyári szünet előtt át akarja verni a parlamenten Simicska Lajos megrendszabályozására kitalált új plakáttörvényt.

A „lex csicskaként” elhíresült módosítás lényege, hogy (a kampányidőszakot leszámítva) megtiltaná a politikai plakátolást közterületen.

Csakhogy a törvény megszavazásához kétharmad kell, ami a múlt szerdán nem jött össze a Fidesznek, hiszen a parlamenti kétharmadukat már a veszprémi időközin elbukták.

Ennek ellenére most pénteken újra megpróbálják átvinni a törvényt: láthatóan

Orbánnak bármit megér, hogy minél előbb leállítsa a Jobbik köztéri plakátolását.

Eközben az MSZP múlt pénteken egy saját javaslattal állt elő, amelyet tárgyalási alapként tártak a Fidesz elé.

Ezt Molnár Gyula pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető ismertették pénteken. A szocialista módosítóban benne lenne az olyan álcivil szervezetek, mint a CÖF plakátolási tilalma is, viszont kampányidőben a villanyoszlopokon ingyen hirdethetnének a pártok.

Az Index szerint az MSZP-ben páran úgy gondolkodtak, hogy a pártnak amúgy sem jó, ha kormánypárti és jobbikos plakátokkal van tele az ország, és két legyet ütnek egy csapásra, ha kiharcolnak maguknak előnyöket, és közben eltüntetik a jobbikos hirdetéseket.

A Jobbik jó érzékkel lecsapott a témára, Volner János például a készülődő „Fidesz-MSZP paktumról” hirdetett mára sajtótájékoztatót.

Úgy tudni: az MSZP mai elnökségi ülésén pont az lett volna a téma, hogyan magyarázzák meg a közvéleménynek, hogy itt nem valami sötét mutyiról van szó, hanem arról, hogy az MSZP megpróbál jobb versenyhelyzetet teremteni magának a Jobbikkal szemben.

Ám az elnökségi ülésen megjelent Botka László, leteremtette a szocialistákat és sztornózta az MSZP-s javaslatot. Amellett érvelt, hogy az MSZP ne nyújtson be semmilyen plakáttörvényt és ne szavazzon együtt semmiben a Fidesszel.

Az elnökség elfogadta Botka 180 fokos fordulatát (tegnap még ő is támogatta volna a szocialista módosítót), de szocialista forrásaink egyöntetűen arról számoltak be, hogy a pártban rendkívül feszült a légkör Botka tárgyalási stílusa miatt, ami nagyjából kimerül a sorozatos ultimátumokban.

Az MSZP-s törvénytervezetet pénteken bemutató Molnár Gyula és Tóth Bertalan így megint nyilvánosan meg lettek alázva és Botkáé lett az utolsó szó.

Valódi Hírek