Megszavazták a botrányos civiltörvényt – A TASZ és a Helsinki bojkottot hirdetett

A Fidesz-KDNP-s többség megszavazta kedden a Parlamentben a fideszes képviselők által benyújtott civiltörvényt, amely regisztrációs kötelezettséget ír elő a külföldről támogatott civilszervezeteknek.

Emellett a kiadványaikra ezentúl egyfajta „sárga csillagként” rá kellene írniuk, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A törvényhez ellenzéki módosító indítványok tucatja érkezett, de ezeket mind elutasította a fideszes többség. Így az 508 milliós állami támogatást kapó CÖF-nek továbbra sem lesz beszámolási kötelezettsége.

A civilek szerint a kormányzat egyetlen célja a nekik nem tetsző szervezetek elnyomása és megbélyegzése.

A Társaság a Szabadságjogokért polgári engedetlenségbe kezd, és nem fogja betartani a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról elfogadott törvényt.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta: meggyőződésük szerint ez a törvény nem állja meg a helyét sem Magyarországon, sem Európában, ezért szeretnék elvinni az ügyet a magyar bíróságokra, az Alkotmánybíróságra, az Európai Bíróságra és a strasbourgi emberi jogi bíróságra.

A törvény elfogadása után a Helsinki Bizottság is jelezte, hogy nem fognak regisztrálni. Azt írják:

„A magyar Alaptörvényt, az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az uniós szabadságjogokat sértő,

nagyon rossz történelmi korszakokat idéző törvényt nem vagyunk hajlandóak szó nélkül végrehajtani.

Így mindaddig, amíg az Alkotmánybíróság és/vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága nem bírálja el és hagyja jóvá a szabályozást, nem fogunk regisztrálni.”

Valódi Hírek