Botka nem akar együttműködést – Miatta lesz újabb kétharmada Orbánnak

„Botka László nagyjából azt mondta el, amit korábbi beszédeiben. Arról, hogy miből lesz forrás mindarra, amit megígért, hogy megfordul-e és mitől a magyar gazdaság lemaradása, egy szót sem szólt.

Ami nekem a szocialisták tegnapi rendezvényén feltűnt, az Molnár Gyula egy mondata volt. „Aki nincs velünk, az velük van.” Mármint a Fidesszel. „Velük”, mármint az MSZP-vel az lehet, aki elfogadja Botkát, elfogadja az MSZP feltételeit.

Vajon tudják-e a szocialisták, hogy ez a mondat ekvivalens Rákosiéval: „aki nincs velünk, az ellenünk van”. Ezt fordította az ellenkezőjére a konszolidáció éveiben Kádár: aki nincs ellenünk, az velünk van.

Ez már a második Rákositól származó mondat. Az első a „Fizessenek a gazdagok!” volt a kampány kezdetén. Vajon tudták, hogy a mondat onnan származik?

Az is baj, hogy a szocialisták nem törődnek azzal, hogy honnan származik, mit idéz fel egy-egy mondatuk. Ha nem tudják, akkor az súlyos műveletlenség. Ha tudják, és mégis ilyen mondatokat mondanak, használnak, az annál is rosszabb.

De a most elhangzott mondat származásánál is nagyobb baj a tartalma. Nem törődnek a lehetséges szövetségesekkel, tudatosan megalázzák őket. Mintha nem tartanának igényt együttműködésre.

Mintha azt hinnék, hogy el tudják csábítani a többi párt szavazóit, s kiszoríthatják őket a következő Országgyűlésből. Tartok tőle, hogy akik a mostani mondatot kitalálták, így is gondolják.

Ők lesznek az első számú felelősei a Fidesz újabb kétharmadának.”

Bauer Tamás (Facebook)

Valódi Hírek