Az összes sajtószakmai szervezet elítélte a fideszes erőszakot

„Ami Halász Júliával történt, az korábban nem volt elképzelhető, mára ez a hozzáállás mégis egy sorozat része lett. A sajtó munkatársai elleni erőszak nem csak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak.”

-reagált közös közös közleményében a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a 444 munkatársát ért pénteki atrocitásra.

Mint megírtuk, a portál tudósítóját a Fidesz konzultációs fórumának szervezője, Szabó László egy nyilvános eseményen inzultálta, lerángatta a lépcsőn és kidobta a rendezvény helyszíneként szolgáló házból, közben a telefonját is elvette. A történtek miatt tegnap több százan tüntettek a XI. kerületi Fidesz-iroda előtt.

Szabó László. Fotó forrása: mno.hu

A szakmai szervezetek levelükben kifejtik:

„Ugyan nem minket lökdöstek le tegnap a lépcsőn, de mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen. Az erőszak a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti.”

Hozzáteszik:

„Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják, noha egy nyilvános eseményen a kiküldött újságírónak joga van jelen lenni, kép- és hangfelvételt készíteni.

Ebben őt jogszerűen nem lehet megakadályozni,

mindaddig, amíg ő maga jogszerűen végzi munkáját. A hatályos polgári törvénykönyv szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez, ahogy azt is szabadon megválaszthatja az újságíró, hogy a közlésnek milyen formáját, a tudósításnak milyen technikáját preferálja.”