Schmidt Máriával nyíratták volna ki az Indexet – Hajszálon múlt, hogy megmenekült

Miután tavaly kormánypárti körökben kiadták a parancsot, hogy az Index.hu-t meg kell szerezni, a vételi joggal bíró Simicska Lajos köre kétségbeesetten kezdte keresni azt, aki a nevére venné a hírportált – írja tényfeltáró cikkében a 444.

A múlt héten írtuk meg, hogy az Index a Magyar Fejlődésért Alapítványé lett. Közben az is kiderült, hogy Simicska egy 2014-ben kötött opciós megállapodás alapján szerezte meg a portált, és aztán adta tovább a nevezett alapítvány mögött álló NP Nanga Parbat Zrt.-nek.

Spéder Zoltán. Fotó: Nagy Béla

Az akkori tulajdonos, Spéder Zoltán és Simicska Lajos 2013 végén kezdte előkészíteni az Index átadás-átveteléről szóló megállapodást. Orbán akkoriban még szerette őket, logikus tehát a következtetés, hogy az Indexet a Fidesz-közeli médiabirodalom szerette volna beszippantani.

Időközben azonban nem csak Spéder, hanem Simicska is kiesett Orbán kegyeiből és a Fidesz korábbi főoligarchájának médiája egyre kritikusabb lett a kormánnyal. A Fideszben tehát minden korábbinál erősebben fogalmazódott meg a vágy, hogy az Indexet megszerezzék.

Simicska Lajos. fotó forrása: blikk.hu

A cikk szerint Habony Árpád és Rogán Antal 2015 derekától többször jelezték a miniszterelnöknek, hogy az „Index-kérdést meg kell oldani”,

mert veszélyesnek tartották a hírportált.

Mint írják, a Spéderrel korábban meghitt üzleti-baráti viszonyban álló Schmidt Máriát kérték fel rá, hogy szerezze meg vagy zárassa be az Indexet. Bár komoly erők mozdultak meg a cél érdekében, egyelőre nem jártak sikerrel. Kiderült, hogy az sem működne, ami a TV2-nél még bejött nekik, vagyis hogy a a csatornához hasonlóan megpróbálják kijátszani a szerződésből Simicskáékat.

A Indexet végül a fideszeseknek el kellett engedniük, a lap pedig úgy-ahogy, de biztonságba került – a habonyizálódást mindenesetre megúszta.

További részletek a 444.hu remek tényfeltáró cikkében.

 

Valódi Hírek