Mahagóni beépítésű vitorlásokkal erősítik a honvédséget a Balatonon

Új járművekkel gazdagodhat a Magyar Honvédség eszközállománya: a mahagóni beépítésű, szőnyegborítású oldalfalakkal és négy kárpitozott fekvőhellyel, kajüttel ellátott vitorláshajókat a Magyar Honvédség Rekreácós, Kiképzési és Konferenca Központ fogja hadrendbe állítani.

A kormány Zrínyi 2026 programjához kapcsolódó közbeszerzési kiírás szerint a hajók Balatonakarattyán szolgálnak majd, kezelőiket és vendégeiket UV álló naptető és füstszínű ablakok védik majd a támadó napsugaraktól – vette észre a gyomberbela.blog.hu

A blog szerzője megjegyzi: természetesen nem szeretné a beszerzést úgy beállítani, mintha ez valamiféle luxusberuházás lenne,

hiszen nyilvánvalóan szükséges, időszerű vásárlásról van szó,

például hamarosan kezdődik a nyári szezon a Balatonon.

Ráadásul bármilyen meglepő, nem is olyan drágák ezek a járművek. Sőt, feltehetőleg mindössze bruttó 27.813 euróba fognak kerülni darabonként.

„Hogy miért gondolom ezt, ha még csak az ajánlattételi felhívást olvastam? Azért, mert a közbeszerzési ajánlattételi felhívás feltételei jelentős részben megfelelnek a VEGA YACHTSPORT Kft. által forgalmazott, egyébként is rendkívül népszerű, Balaton 25 elnevezésű vitorlás brosúrájában található leírásnak.

A Balaton 25. Fotó forrása: extrayacht.com

Ha pedig valaki a Google segítségével rákeres a laikus számára talán leginkább meglepő minimumkövetelményre, vagyis az „oldalfalak szőnyegborítással” közbeszerzési feltételre, akkor mindössze egyetlen találatot fog kapni:

a Balaton 25 vitorlás forgalmazói leírását, ami egyébként „véletlenül” minden paraméterében megfelel az összes többi követelménynek is.

A vitorlás belülről. Fotó forrása: vegayacht.hu

Valószínűleg így nem lesz nagy verseny a közbeszerzés során, de vélhetően nincs is túl sok típus, ami bruttó 10 millió forintos árkategóriában elérhető lenne hasonló felszereltséggel, méretben, mahagóni berakásostól, mindenestől.

Vajon milyen nevet fognak kapni?”

– teszi fel a kérdést a szerző.

Valódi Hírek