Sebestyén Eszter: Gregory G Ras, szólalj meg! (+videó)

Ha a videó valós, az maga a veszedelem. Ha G Ras játéka, akkor ez olyan gikszer, hogy bekövetkezhet vele az, amit a videón csak mímel. Sebestyén Eszter írása.

Az egyik kedvenc blogom azt a kérdést firtatja, hogy a szovjet emlékművet festékbombával megdobáló ligetvédő aktivista bocsánatkérésének mik lehetnek a körülményei, és kik lehetnek a „csecsenek”.

Mínusz nulla időmből azért szánok e sorokra időt, hogy rávegyem Gergőt (G Ras) a megszólalásra. Nem hiszek ugyan abban, hogy a webkettő világában a nyilvánosság feltétlenül megvéd, mivel egy állításra baromi gyorsan megjelenhet a másik állítás, és itt mindegy is, hogy az előző vagy a későbbi az igaz, mert végeredményében egyik sem lesz az.

Vélt és valós tények – és a magyar néplélek

Az ügy tálalásának körülményei megint tipikusan magyarosak. Még a videóról is telefonon értesültem, két ellentétes és előfeltevéses állításban: G Ras megint hazudik, illetve szegény srác nagy bajban van.

Ehhez képest egy kis időbe telt, amíg meg tudtam nézni, mi a helyzet a videóval, az után megnéztem a számomra a témában mértékadó szakemberek Facebook-oldalát. Az egyik helyre, egy ún. matematikai metszéspontra tageltem Gergőt, hátha megszólal. Miért?

Azért, mert alapvetően úgy gondolom, hogy a videó önmagában nem bizonyít semmit, még úgysem, hogy ismerem a srácot. A videó első megnézésre tipikusan oroszos nyomasztást sugall (de mondjuk a 0:37-nél bevillanó kamera, amelyik felveszi, hogy felveszik másik kamerával, az mókás), ugyanakkor az is tény, hogy Gergő imádja a show-t.

Nem nézem ki belőle ugyanakkor, hogy biztonságpolitikában olyan művelt lenne, hogy el tudja játszani hitelesen a típusos, „felkérésre” készült bocsánatkérést.

Végtelenül el vagyok keseredve attól, hogy mi csak szélsőségekben tudunk gondolkodni: vagy hazudik, vagy baj van – ez a magyar néplélek. Nem gondolkozik, szélsőségesen ítélkezik, feltételezései tények („tények”), ez mindkét politikai táborra igaz.

Különösen aggasztó – nem most, mindig –, amikor kül- és/vagy biztonságpolitikai témában is kettéhasad a magyar társadalom. Amikor nagyhatalmak törekvéseit, belpolitikai szűrőn keresztül értékelik az emberek.

Mindenki meg van győződve az igazáról, és elfelejtik, hogy – miközben a jog is használja e szóösszetételeket – sem valós tény nincs, sem vélt tény nincs. A valós tény ugyanis tautológia, a vélt tény pedig kontradikció. Ha ugyanis a tény valós, nem kell elé tenni, hogy valós, ha pedig a „tény” vélt, akkor nem tény.

G Ras, szólalj meg, és mondd el, mik voltak a megkeresésed körülményei!

Azért kérem ezt, mert – amint fentebb is írtam – a videó utal egyféle módszerre vagy típusra, de mégse az, aminek látszik*, és én úgy gondolom, hogy most nem te vagy az, aki játszik. Veled és velünk szórakoznak, és csak te tudsz a körülményekről beszámolni, ami kiegészítené a videó semmit nem bizonyító körülményeit.

*nem, nem arra gondolok, hogy nem csecsenek, mert ezt a hülye is látja

Magánvélemény következik

Kik lehetnek azok, akik tisztában vannak az orosz módszerekkel?
Kik lehetnek azok, akik szakmailag el tudják játszani, mintha az oroszok lennének?
Kik lehetnek azok, akik annyira hülyék, hogy ezt bénán oldják meg? (…) Csecsenek, mi?! Ha-ha!
Kik lehetnek azok, akik úgy oldanak meg egy „csecsen sztorit”, hogy nyelvész végzettség nélkül azonnal rájön bárki, hogy nem csecsen?
Szerintem magyarok. És nem a G Ras.

És hogy volt velem?

Engem – mint ligetvédőt, hiszen a cselekmény is ligetvédőhöz köthető – egy olyan ember próbált nyomasztani, hogy G Ras hazudik, egész pontosan éjjel kettőig, aki Becsület napi is, és hirtelen ligetvédő lett, majd hirtelen is távozott a mozgalomból, megünnepeltetve magát. Elég átlátszó az egész, és nem kell, hogy hívogassatok, hiszen a székhelyetek szomszéd utcájában lakom.

Ezt a sztorit buktátok, mert bénák vagytok. Szórakozzatok mással! G Ras, szólalj meg, mert ezek a fiúk imádják a feltűnést kereső srácokat, mint te vagy, és kifoghatnád a körülmények tálalásával a béna, kopottas, szétfoszlott vitorlájukból a szelet, szerintem…

Mit bizonyít, az…,

aki megfejti az IP címeket és egyéb informatikai körülményeket? Semmit. Pont ugyanúgy semmit, ahogy maga a videó önmagában semmit se… Több helyütt olvastam, hogy G Ras azért hazudik, mert magyar informatikai előzményei vannak a sztorinak.

Nos, ez se jelent semmit – még ha a hozzászólók segíteni is szándékoztak evvel –, mivel a titkosszolgálatok előszeretettel alkalmaznak olyan „bennszülötteket”, akiknek más a biológiai származása, vagy a tanulmányaik alatt fogták be őket lepkehálóval. De ez, csak rendes titkosszolgálatoknál fordulhat elő. Magyarországon szerintem pedig ilyen nincs.

Ettől kezdve az egyenlet egyismeretlenes.

Sebestyén Eszter

Valódi Hírek