Ferge Zsuzsa: „Ilyen romboló, a jövőt elpusztító időszak még nem volt Magyarországon”

Orbánék alatt a legszegényebbek tovább csúsznak lejjebb, a közmunkával pedig nem lehet kitörni a nyomorból. Jelenleg a gyermekek harmada születik nyomorba, és csak a semmittevés, a bűnözés, az önpusztítás áll előttük – mondta Ferge Zsuzsa szociológus a HVG-nek.

Ferge szerint

a közmunka, ez a hatalomtól kapott kegy

marad az egyetlen lehetőség a megélhetésre a legszegényebbek számára, mert minden olyan jövedelemforrást megtiltanak nekik – a lomizást, a csigagyűjtést –, amivel úgy kereshetnének némi pénzt, hogy a szabadságukat és a méltóságukat sem veszítik el teljesen.

Lenne napszámos, segédmunkás is tisztességes bérért, csak nem szolgát kell keresni, hanem embert – javasolja a szociológus.

A Széchenyi-díjas akadémikus különösen nagy bajnak tartja a gyermekszegénységet, amire csak félmegoldás az ingyenes iskolai élelmezés.

„A gyermek akkor nem éhezik, ha a család nem éhezik. (…) 28 ezer forintot nem lehet 30 napra beosztani!”

fotó: Népszava

A kormány a zsigeri gyűlöletre játszik, erősíti azt a menekültek, a szegények, a romák ellen. Magyarországon szinte nincs is lakástámogatás a nincsteleneknek, simán utcára tesznek embereket, ha elveszítik a lakásukat. Angliában ezzel szemben szállóban helyezik el őket.

Ferge Zsuzsa szerint Magyarországon mára megszűntek a közügyek, azokból a politikai elit személyes gazdagodását szolgáló és a hatalom megtartását szolgáló magánügyek lettek,

ami példátlan, még a Horthy-korszakkal összehasonlítva is.

Ma a gyermekek harmada születik nyomorba, és a jelenlegi iskolarendszerben arra vannak ítélve, hogy ne is emelkedjenek ki innét: a semmittevés, a bűnözés, az önpusztítás áll előttük, legfeljebb közmunkások lehetnek.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek