Tél tábornok kemény léptekkel átgázol a magyar tavaszon

A Kékestetőn már 18 centiméternyi hó esett. Csütörtökön támad a szél is.

Tél tábornok kemény léptekkel átgázolt a magyar tavaszon. A Kékestetőn már 18 centiméternyi hó esett, és még a duplájára is nőhet, az Északi-középhegység magasabb részein ugyanis

50 milliméternél is több csapadék várható.

Szerdán ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani, a Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően „tapadó hó lesz. Síkvidéken a hó inkább elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi megmaradhat. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centis, a legmagasabb csúcsokon ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Hóember a Kékestetőn
Fotó: Komka Péter / MTI

Csütörtökön se lesz sokkal jobb a helyzet. Borult lesz az ég – írja a Kiderül – , sokfelé várható további csapadék. A Tiszántúlon eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt várható, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében lehet havazásra számítani, és sík területeken is megmaradhat a hó. Az északi szél a Dunántúlon viharossá fokozódik, a Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90-100 kilométer per órás sebességet. A hőmérséklet délután többnyire 2 és 9, késő este 0 és +5 fok között alakul.

Először pénteken látjuk meg újra a Napot, amikor a gomoly- és a fátyolfelhőzet végre több órára ki fog sütni.

Holnapután csapadéktól már nem kell tartani,

az északnyugati, északi szelet nagy területen erős lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között alakul.

A szélsőséges idő Budapesten hazavágta a tömegközlekedést, havazás miatt több járat késve, módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik. A BKK Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint nem közlekedik a 60-as villamos, mert a Karthauzi utcában fa dőlt a felsővezetékre, és a havazás miatt autóbuszos pótlásra sincs lehetőség.

A Libegő nem üzemel, pótlóbusz közlekedik a 77-es troli teljes vonalán, mert a Szugló utcában a Miskolci utcánál egy kidőlt fa elszakította a felsővezetéket. A 63-as autóbusz a Villám utca és Nagykovácsi, Tisza István tér között nem közlekedik. Szintén nem jár a 22-es, a 22A és a 222-as autóbusz a Kuruclesi út és az Országos Korányi Intézet között.

A 21-es, a 21A és a 212-es autóbusz rövidített útvonalon a Széll Kálmán tértől, illetve a Boráros tértől a Szent Orbán térig közlekedik.

 

Valódi Hírek