Ciki, de Soros pénze nélkül a Fidesz nem is létezne

Több mint nyolcmillió forinttal, mostani értéken 125 millió körüli összeggel támogatta a Fideszt 25-30 évvel  ezelőtt Soros György – derítette ki a Magyar Narancs.

A hetilap cikke szerint az amerikai magyar milliárdosra nem volt jellemző, hogy pártokat támogat, de 1986-ban a Rajk Szakkollégium hatmillió, a Bibó Szakkollégium pedig 5,8 millió forintnyi támogatást kapott az alapítványától.

Ez volt az a két intézmény, amelyből a Fidesz kinőtt, Soros pedig később, a párttá alakulás alatt bőkezű volt Orbán Viktor alakulatával, amelynek négymillió forint értékű eszközadományt és 4,2 millió forint készpénzt adott. Ez mostani értéken hozzávetőlegesen 125 millió forint körüli összegnek felel meg.

A Fidesz az magyar pártok közül egyedüliként élvezhette Soros támogatását, aki egy 1991-es interjúban nyíltan beszélt arról, hogy a Fidesszel szimpatizál.

„Eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros Alapítványnak is szerepe van e tehetséges, fiatal politikusgárda kinevelődésében.  Én őket tartom a jövő ígéretének”

– fogalmazott. Akkor még aligha sejthette, hogy 25 évvel később az első számú közellenségnek kiáltják ki a magyar jobboldalon. Többnyire olyanok, akik a Fidesz megalapítása után az ő pénzén tanultak – beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Valódi Hírek