Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról

A Pécsi Egyetem tanszékvezetője is a CEU-n végzett, de egészen mások a konzekvenciái, mint Kovács Zoltán kormányszóvivőnek:

„A CEU-n szereztem MA diplomát Medieval Studies szakon, azt követően PhD-t ugyanott. Ez a négy év (1997-2000) tele volt ajándékokkal. Soha, egyetlen hazai tudományos intézménytől nem kaptam annyit, mint a CEU-tól.

Szent Ágoston életművét, a keresztény teológiai és filozófia hagyományt kutattam, és igen, a Soros-ösztöndíj segített abban, hogy akkor már (még) három gyermekkel albérletet találjak Budapesten, nemzetközi konferenciákra jussak ki. (…)

Ha nincs a CEU, soha nem találkozom az ókori kereszténység legjelesebb angol, amerikai, olasz és francia kutatóival, soha nem tanulok meg angolul tudományos szövegeket írni, nem jelenhetett volna meg egész pályámat meghatározó könyvem a PhD disszertációm alapján egy rangos amerikai kiadónál, és most nem léteznének azok a nemzetközi kapcsolataim, amelyekre büszke vagyok.

A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott mindenki számára világos volt, hogy egy olyan, elkötelezett, katolikus ember tanulmányait támogatják és tudományos pályáját segítik, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt azért kutatja elszántan, hogy annak értékeit minél szélesebb körben megismerjék – hasonlóan másokhoz, a CEU-n tanító barátaimhoz és számos egykori diáktársamhoz.

Ne feledjük, hogy a CEU könyvtára megszégyeníti a többi magyarországi egyetem könyvtárait, kapcsolatrendszere, nemzetközi beágyazottsága példamutató. (…) Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról. Szürreális történet.”

Heidl György (Facebook)

Valódi Hírek