Stadionország jobban teljesít: Komplett kórházi osztályokat zárnak be

Nincs elég orvos és ápoló. Emiatt teljes kórházi osztályokat szüntetnek meg, és nem elég, hogy a betegnek messzire kell utaznia szakellátásért, a távolabbi kórházban akár három hónapot is várnia kell a kezelésre – áll a Népszava csütörtöki cikkében.

Miközben az Orbán-kormány stadionokkal szórja tele az országot, a magyar egészségügy csendben a haláltáncát járja: már komplett kórházi osztályokat szüntetnek meg, mert nincs elég orvos és ápoló.

Így tett a Veszprém megyei kórház is, ahol az az arc- és állcsont-sebészeti ellátás szűnt meg, miután a főigazgató egyszerűen nem talált osztályvezető orvost. A szakemberhiány miatt egy-egy speciális ellátást igénylő betegnek most Budapestig, a Semmelweis Egyetem klinikájáig kell utaznia, ha azt akarja, hogy kezeljék.

Csakhogy a beteg kálváriája az utazással még nem ér véget.

Mivel az egész országból irányítanak Budapestre beteget, 90 napra nőtt az átlagos várakozási idő. Hogy ezt csökkentsék, az egyik fővárosi endokrinológián „extra pénzből” alkalmaztak egy orvost, de így is 11 napot kellett várnia a betegnek, amíg sorra került.

Aztán újra három hónap lett az előjegyzés, miután a feltűnően csekély várakozási idő miatt egyre több kórházból kezdtek el mindenkit ide küldeni.

Traumatikus a helyzet
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Magyarországon most már szinte valamennyi területről hiányzik orvos: érsebészt, sürgősségi ellátókat, traumatológusokat, sebészeket, fül-orr-gégészeket, bőrgyógyászokat, endokrinológusokat és patológusokat szinte bármelyik kórházba azonnal felvesznek, de például Nógrád megye összes kórháza évek óta az összes szakmában keres gyógyítót és ápolót is.

Azért, hogy ne kelljen túl sok kórházi osztályt bezárni, egy-egy orvos nevét akár tucatnyi intézményben is beleírják a személyzeti listákba.

És mivel szakemberhiány van, az az orvos vagy ápoló,, aki el akar helyezkedni, több pénzt tud kialkudni magának – csakhogy ez növeli a kórház kiadásait, így az eladósodottságát is.

Valódi Hírek