„Emelni fogjuk a tétet” – Visszaszólt a kormánynak a CEU rektora

Ha a kormány ártani akart, kudarcot fog vallani – szögezte le Michael Ignatieff, a CEU rektora abban az interjúban, amelyet a hvg.hu-nak adott szerdán az egyetem elleni kormányzati támadás kapcsán.

Ignatieff szerint

az Orbán-kormány csak magának árt

az CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosító javaslattal, amelynek az ország nemzetközi kapcsolatai és a magyar akadémiai élet látja kárát. Mivel teljesen irracionális lépésről van szó, az okát sem vizsgálja – tette hozzá. (Az Index szerint Litvánia már jelentkezett is, hogy befogadja az egyetemet.)

Az interjúban Ignatieff beszélt arról is, hogy ha kell, emeli a tétet, megszerez minden szükséges nemzetközi támogatást. A CEU-nak szerinte akkor sincs vége, ha a Balog Zoltán fémjelezte törvénymódosító javaslatot elfogadják, mert komoly kérdések vetődhetnek fel a jogszabály alkotmányosságát illetően.

Hangsúlyozta, hogy ő maga nyitott a párbeszédre, de most Orbán-kormánynak kell lépnie. „Tudja, 25 évig jóhiszemű volt a kapcsolatunk minden magyar kormánnyal.

Múlt héten is beszélgettem az Oktatási Hivatal embereivel. Barátságosan egyeztettünk, mondták, hogy az akkreditációs kérdéseink sínen vannak. És aztán egyik pillanatról a másikra a kormány megszegi a szavát” – mondta erről.

Leszögezte azt is, hogy ő az, akivel tárgyalni kell a CEU-ról, és nem az egyetem alapítója, Soros György. „Alkudozás sincsen. Én megvédem ezt az intézményt” – fogalmazott.

Ignatieff ma délután tárgyal a törvénymódosító javaslat és a CEU sorsáról Palkovics László oktatási államtitkárral, akinek egy sajtótájékoztatón el kellett ismernie, hogy a Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter fémjelezte jogszabály néhány kitétele – például hogy egy felsőoktatási intézménynek az anyaországában is az ittenihez hasonló képzéseket kell nyújtania –

kifejezetten a CEU ellehetetlenítéséről szól.

(Palkovics korábban még azzal védekezett, hogy az Orbán-kormánynak 28 külföldi felsőoktatási intézménnyel van gondja, a CEU pedig nem kivétel.) Az egyetem védelmében ma már az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is írt egy kemény hangú levelet.

Valódi Hírek