„Ha dühöt éreznek a hangomban, azért van, mert dühös vagyok” – Hatalmas a felháborodás a CEU elleni törvény miatt

Tanárok, politikusok, értelmiségiek háborodtak fel szerdán, miután nyilvánosságot látott a kormány törvénymódosító-javaslata a Soros-féle Közép-európai Egyetem (CEU) kinyírásáról. Íme a legerősebb mondatok:

„Ha dühöt éreznek a hangomban, azért van, mert dühös vagyok.  Az egyetem nem követett el semmit, a CEU-nak sokat adott Magyarország, és a CEU is sokat adott Magyarországnak. Ezt akarják most felrúgni. Követeljük a törvény visszavonását”

Michael Ignatieff, a CEU rektora

„A kormány ellenőrizetlen külföldi pénzektől és befolyástól tart.

Az a kormány, amelyből a szó szoros értelmében ki kell perelni a közadatokat, az kormány és kormánypárt, amelynek vezetői a sajátjukként kezelik a pénzünket,

az a kormány, amelyről nem lehet tudni, mit ad cserébe a növekvő orosz befolyásért. ”

Lakner Zoltán (Facebook)

„Az egyetlen reményük, hogy a mostani javaslat a Heineken-ellenes törvénytervezethez hasonlóan csak szimpla zsarolás, és a CEU egy feltétel nélküli kapitulációval talán megúszhatja.

Sztankóczy András (Heti Válasz)

„A magyar konzervatív-jobboldali értelmiségnek – benne nekem – nincs szüksége rá, hogy adminisztratív-jogi eszközökkel ebrudalják ki a CEU-t: ez megalázó.”

Balázs Zoltán (Facebook)

„Ez egy aljas és elfogadhatatlan, ideológiai alapú támadás az ellen az egyetem ellen, amelyik minden rangsor szerint a legjobb Magyarországon, és ahol sok magyar diák is tanul”

Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció)

„A kormány idegengyűlölő, Soros Györgyöt ördögnek beállító kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-európai Egyetemet.”

Szabó Szabolcs (Együtt)

„Szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkő”

Komlósi Csaba (LMP)

Nyáry Krisztián eközben a Facebookon a CEU sorsa és az egykori kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem sorsa között vont párhuzamot. A kolozsvári egyetemet a megszálló román hatóságok 1920-ban erőszakkal vették ki magyar kézből.

„Még a hatalom elvi támogatói között is akadtak tiltakozók. Nicolae Iorga történész, aki a Román Nemzeti Gyűlés elnöke is volt, Neamul Românesc című lapjában nyíltan állást foglalt az egyetem változatlan formában történő fenntartása mellett. Szomorú lenne, írta cikkében, ha közönséges bitorlással és egy évtizedek alatt létrejött, fontos tudományos központ szétverésével érnénk el politikai célokat.”

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége kemény hangú levélben ítélte el a CEU-t célzó törvénymódosító javaslatot, amelyet kedden Balog Zoltán humánerőforrás-miniszer nyújtott be.

Valódi Hírek