Hatalmas a felháborodás, Balog elitiskolával kedveskedhet a kis egyháznak

Az érintett és iskola és a szülők mellett a önkormányzat is tiltakozik a lehetőség ellen, hogy egyházi kézbe kerüljön a budapesti VIII. kerületben lévő Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola, illetve a Deák Diák Általános Iskola – derül ki abból a cikkből, amely kedden jelent meg a Magyar Nemzetben.

A Vajda Péterért a  Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa, a Deák Diákért a a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye jelentkezett be a megállapodás alapján, amelyet decemberben kötöttek Balog Zoltán humánerőforrás-miniszterrel közfeladat ellátásáról. Már szándéknyilatkozatot is tettek az ügyben a Belső-Pesti Tankerületi Központnál, csakhogy a fenntartóváltást gyakorlatilag senki nem támogatja, a szülők ugyanúgy ellenzik, mint Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester, aki egy hétfői fórumon úgy nyilatkozott, az önkormányzat nem fogja támogatni az két iskola egyházi kézbe adását.

Kocsis azzal érvelt, hogy nem világos, az egyházi fenntartást elutasító szülők melyik másik általános iskolába vihetnék gyerekeket, és az sem,  hogy a kerület egyik legjobbjának számító iskola, a Vajda Péter pedagógusai maradhatnának-e az intézményben. Az sem tetszett neki, hogy az önkormányzatot az egyház nem kereste meg az ügyben.

Az exarchátus amúgy ahhoz sem vette a fáradtságot, hogy a  képviselőjét elküldje a hétfői fórumra. Helyette a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának munkatársa jelent mg, aki viszont arra sem tudott válaszolni, hogy az exarchátus mekkora költségvetést biztosítana az iskolának. Csak az az igen csábító érv hangzott el, hogy az iskola „remélhetőleg” több pénzt kapna az iskola, mint most.  Ez amúgy rá is férne. Ha másra nem volt jó is, a hétfői fórumon az kiderült, hogy a Vajda Péter mellékhelyiségeiben sokszor vécépapír sincs.

Egyelőre sem az exarchátus, sem a Hajdúdorogi Egyházmegye nem tart fenn fővárosi iskolát.

Az exarchátus egyébként összesen öt iskolára vetett szemet, de hogy melyekre, arról az egyház még semmit nem árult el.

A fenntartóváltásra az érintett iskola szülői közösségének is rá kell bólintania. Ha a szülők 51 százaléka nem járul hozzá, a folyamat megáll. Orlai Balázs, a Deák Diák szülői közösségének a vezetője szerint „megijedtek, „nagy kérdőjelek vannak” az ügy körül. Az iskola nagyon jól működik, kedvelik a szülők, és most ez fenekestül felfordulhat – indokolta ezt.

 

Valódi Hírek