„Egy frászt” vonják vissza a lex Heinekent Lázárék

Elképzelhetetlen a lex Heineken visszavonása – nyilatkozta az atv.hu-nak Lázár János miniszter, rácáfolva a hvg.hu ma reggeli hírére.

Az agyrém másik előterjesztője, Semjén Zsolt a ugyanerre a hírre így reagált:

„Frászt!”

A miniszterelnök-helyettes (!) szerint „erkölcsileg, politikailag és jogilag is helyes és védhető” a javaslatuk. Kósa Lajos sem kért tőlük kihátrálást.

A HVG mára virradóra azt írta, hogy a Fidesz szép csendben kihátrál a törvényjavaslat mögül, amely kétmilliárd forinttal büntetné az önkényuralmi jelképek használatát, beleértve a Heineken bő száz éve felbukkant vörös csillagát is. A lap úgy tudja, hogy maga Kósa Lajos is a tervezet ellen érvelt.

A frakció jogászai szerint azonban a tervezet ezer sebből vérzik, az egyik seb, hogy az Alkotmánybíróság és a nemzetközi bíróság előtt is kimondta már hogy a szimbólum puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez.

Mint megírtuk, a Fidesz 2014-ben még nagyon szerette a holland multit, még videó is készült arról, ahogy Szíjjártó Péter a céget és annak vezérigazgatóját ajnározza Sopronban, miután a kormány stratégiai megállapodást kötött a vállalatbirodalommal.

Valódi Hírek