„Mindegy volt, hogy ki, csak b*sszon már oda a kormánynak”

Miután a Fidesz után Szigetvári Viktor és Schiffer András is nekiugrott a Momentumnak, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) szombaton arra vállalkozott, hogy megfejtsék a mozgalom titkát.

A Legyen Köztársaság! című rendezvény vitapaneljében Hajnal Miklós leszögezte: nincs itt semmi titok, a Momentum egyszerűen megpróbálja újraértelmezni a politizálás bevett formáit.

Vágó Gábor ex-LMP-s politikus úgy látta, a Momentum azért tudott elemi erővel berobbanni a közéletbe, mert a magyar társadalom ellenzéki része éhes a sikerre.

„Mindegy volt, hogy ki, csak basszon már oda a kormánynak”

– mondta.

Vágó szerint a MoMo megjelenése felpezsdítette az állóvizet, ami az ellenzéki oldalon volt, hiszen a kisebb pártok is elkezdtek mozgolódni, mert látták, konkurensük akadt.

A MoMo alapítói javarészt fiatalok, olyanok, akik eddig egyáltalán nem politizáltak, már életkoruknál fogva sem. Ceglédi Zoltán politológus szerint ez kölcsönzött is a pártnak egyfajta „hitelességi előnyt”.

De nem csak dicsérni gyűltek össze a felek, hanem kritizálni is. Vágó úgy érzi, hogy a párt által hirdetett ideológiamentes politizálás alapján úgy tűnhet, nincs másról szó, csak a hatalomért való küzdelemről. Ceglédi a „történetet” hiányolja, amivel sikerül megszólítani az embereket.

„A magyar ellenzék válsága abból fakad, hogy nincs egy elmondható története”

– mondta.

Hajnal Miklós erre reflektálva elmondta: céljuk persze, hogy legyen történetük, de ezt nem szeretnék sürgetni. Annyi biztos, hogy amikor elindultak, három alapelvben állapodtak meg. Ez a

teljesítményelvűség,

a szolidaritás

és a pozitív nemzetkép.

Szeretnék elfogadni mások büszkeségét, és szeretnének felülemelkedni azon, hogy a jobboldal megpróbálta kisajátítani a pozitív nemzetképet.

A Fideszfigyelő videója az eseményről:

(Magyar Narancs nyomán. címlapfotó: 24.hu)

Valódi Hírek