42 milliót adott Matolcsy alapítványa az MSZP-közeli cégnek

Matolcsy alapítványa egyetemet épít Kecskeméten. A bontási munkálatokat Puch Lászlóhoz, az MSZP hírhedt ex-pénztárnokához kötődő céggel végeztetik 42 millió forintért.

Szoci pártpénzügyek éveken át megkerülhetetlen bennfentese volt Szenetes Pálné – írja az Átlátszó.hu független tényfeltáró portál, amelynek forrásai szerint Szenetes Pálné („az Erzsi”) a szoci pártpénztáros Puch László jobbkeze volt: az a hír járta róla például, hogy rajta és persze Puchon kívül nem ismerte más a páncélszekrény kódját.

Puch László, az MSZP korábbi pártpénztárnoka. fotó: Népszabadság

Ami biztos, Szenetesné olyan erős párt/Puch-kötődésű cégekben volt vezető, illetve részvényes, mint a székházmutyi-társaság Horizont Zrt. vagy a korábbi székház-üzemeltető Köz-Tér-Ház Kft.

A korábban Szlovákiában is, jelenleg pedig Németországban élő Szenetes Attila nem csak a fia Szenetesnének, de egy időben vállalkozótársa is volt. Emellett Szenetes Attila szerepel a Panama-papírok off-shore kiszivárogtatásban is, egy Brit Virgin-szigeteki céghez köti őt az adatbázis.

A révkomáromi Sze-Jo-Full s.r.o. révén Szenetes feles tulajdonos a kecskeméti Belsőnyír tanyára bejegyzett, tavaly alakult Vabasze Kft.-ben. A cég március 6-i döntéssel nyerte el az MNB-közeli Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. és a a Matolcsy-féle Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány közbeszerzését a kecskeméti Pallas Athéné Egyetem beruházásához kapcsolódó bontási munkákra nettó 42 millió forintért.

Az Átlátszó hozzáteszi: nem ez az első eset, hogy Matolcsyék balos kötődésű vállalkozásokkal üzletelnek. 

A Demokratikus Koalíció magyarázatot követel az MSZP-től arra, hogyan lehetséges, hogy a párt 42 millió forintot kapott az egyik Matolcsy-alapítványtól – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek.

Gréczy Zsolt emlékeztetett: az Átlátszó egyértelműen bizonyította, hogy az MSZP-s Puch László üzleti köréhez tartozó Vabasze Kft.-nek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványa nettó 42 millió forintot fizetett.

Az MSZP-közeli cég azért kapta a 42 millió forintot Matolcsytól, hogy a leendő kecskeméti Pallas Athéné Egyetem helyén elbontson két épületet, egy volt kórházat és egy hajléktalanszállót – mondta.

A DK azt is tudni akarja, hogy fizetett-e adót az offshore-hátterű MSZP-közeli cég a Matolcsy-pénzek után. Gréczy kérdésesnek nevezte, hogy mennyire ellenzékiek azok, akik egyik nap egy kastélyt juttatnának ingyen a fideszes vadászoknak, a másik nap pedig 42 milliót kapnak Matolcsy Györgytől.

(Átlátszó.hu és MTI nyomán)

Valódi Hírek